La Seguretat Social obri la primera liquidació de quotes d'autònoms

El Ministeri preveu culminar la regularització en la primera part del 2025

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz
La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz / Diego Radamés / Europa Press

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions s'ha assegut este dilluns de vesprada amb patronal, sindicats i autònoms per a abordar la regularització de quotes de treballadors autònoms, que preveu culminar "en la primera part del 2025", al voltant de març. Segons fonts ministerials, el procediment comporta "una ressenyable complexitat tècnica". En la taula han participat CEOE, Cepyme, CCOO i UGT per part dels agents socials; i Lliga, Uatae i UPTA, com a principals associacions d'autònoms.

Entre els temes a tractar estava la liquidació de les quotes socials de l'exercici del 2023, any en què va arrancar el nou sistema de cotització transitori per als treballadors autònoms, basat en els rendiments nets. Es tracta de l'avantsala d'un sistema de pagament per ingressos reals l'any 2026, que encara està pendent de negociar.

El procés suposa creuar les dades dels 3,7 milions d'autònoms (que van estar donats d'alta durant 2023) amb les dades fiscals de l'Agència Tributària i les Hisendes Forals. S'ha de verificar si van cotitzar conforme als rendiments nets reals obtinguts i si escau una devolució o un càrrec addicional (de manera similar a la declaració de la renda).

La secretària de política institucional i polítiques territorials d'UGT, Cristina Estévez, ha destacat que val la pena abordar un procés que, "encara que complex, pot servir per a millorar la protecció social dels autònoms i disminuir la bretxa de pensions amb els treballadors per compte alié", ja que es pot optar per mantindre el sobrecotitzat en el sistema.

El president de la unió d'autònoms UPTA, Eduardo Abad, ha assegurat que "a penes 400.000 autònoms han fet una adaptació de les seues cotitzacions", una quantitat molt baixa pel fet que suposa el 10% del total.

Més enllà de la liquidació de quotes, Abad ha exigit al govern espanyol que aborde el cessament d'activitat, el subsidi per a autònoms majors de 52 anys o la jubilació anticipada dels treballadors per compte propi amb activitats especialment penoses.

El ministeri els convocarà de nou pròximament a la taula de diàleg per a abordar la reforma del cessament d'activitat (l'atur dels autònoms).

També et pot interessar

stats