La Seguretat Social es reuneix amb agents socials i autònoms per a regular les cotitzacions del 2023

El Ministeri assegura que és un procés amb “una complexitat tècnica excepcional”, que afecta més de 3,6 milions de treballadors

Elma Saiz
Imatge d'arxiu de la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz / Agències

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions es reuneix este dilluns amb els agents socials i les organitzacions d'autònoms per a informar-los sobre el procés de regularització de cotitzacions dels treballadors per compte propi després de la posada en marxa del sistema de cotització per ingressos reals el gener del 2023. Es tracta, segons el departament que dirigeix Elma Saiz, d'un procés “absolutament nou i d'una complexitat tècnica excepcional”, que afecta més de 3,6 milions de treballadors autònoms.

Mitjançant este procés es durà a terme la regularització de les cotitzacions fetes pels autònoms el 2023 basant-se en els ingressos anuals que reporte l'administració tributària corresponent, una vegada que es dispose de la informació fiscal pertinent.

El sistema de cotització per ingressos reals, acordat amb les principals organitzacions d'autònoms i en vigor des de gener del 2023, permet als treballadors triar les bases de cotització entre uns trams determinats trams, que poden canviar cada dos mesos, amb un total de sis canvis a l'any, per a adaptar la pròpia cotització a les seues previsions d'ingressos en cada època de l'any i de la seua activitat professional.

Quinze trams de quotes entre 230 i 500 euros

En concret, el sistema consta de quinze trams de quotes que el 2023 van oscil·lar entre 230 euros i 500 euros i que el 2024 han sigut de 225 a 530 euros. El 2025, les quotes aniran de 200 a 590 euros mensuals. De cara al 2026, els interlocutors i el govern espanyol hauran de pactar els trams per als pròxims anys, fins al 2032.

Acabat cada any natural, l'administració tributària que corresponga (bé l'Agència Tributària en territori comú, bé les hisendes forals al País Basc i Navarra) ha de facilitar a la Tresoreria General de la Seguretat Social informació sobre els rendiments nets anuals reals percebuts per cada autònom.

Revisió de les quotes atenent als rendiments nets anuals i no a les previsions

Una vegada coneguts estos rendiments nets anuals, es regularitzaran les cotitzacions, tornant-se o reclamant-se quotes en cas que el tram de rendiments nets definitius estiga per davall o per damunt del que estava indicat per les previsions durant l'any.

D'esta manera, a causa del nou sistema de cotització, totes les persones que el 2023 estigueren donades d'alta com a autònoms, encara que només fora per un dia, enguany els ha tocat fer la declaració de la renda de manera obligatòria. El procés de regularització de les cotitzacions efectuades pels autònoms el 2023 acabarà el primer trimestre del 2025, segons ha dit la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz.

Si la quota triada durant l'any per l'autònom fora inferior a la quota mínima que li correspondria pels rendiments nets obtinguts, després de l'encreuament de dades amb Hisenda, es notificarà al treballador l'import de la diferència. En principi, segons el que es va establir en el seu moment, l'autònom haurà d'abonar eixe import abans de l'últim dia del mes següent a aquell en què s'haja rebut la notificació amb el resultat de la regularització. Si, per contra, la cotització feta pel treballador autònom fora superior a la corresponent a la base màxima del tram en el qual estiguen compresos els seus rendiments, la Seguretat Social hauria de tornar a l'autònom les quotes pagades de més el 2023 abans del 30 d'abril del 2025.

També et pot interessar

stats