Seguretat Social, sindicats i patronal es reuneixen per a abordar les baixes flexibles
Damunt de la taula està la proposta de la ministra Elma Saiz de donar més flexibilitat en alguns supòsits de baixa que permeten incorporar-se a l'activitat laboral
El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions es reuneix este dilluns amb patronal i sindicats per a inaugurar una taula de diàleg social sobre incapacitat temporal, en la qual abordaran, entre altres assumptes, la proposta del govern espanyol de baixes flexibles per a determinats casos.
El secretari d'Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, constituirà un grup de treball amb els representants de les patronals CEOE i Cepyme i dels sindicats CCOO i UGT amb l'objectiu d'abordar matèries compromeses en la recent reforma de la Seguretat Social.
En declaracions als mitjans realitzades esta setmana, el secretari d'Estat explicava que en l'últim acord amb el qual culminava la reforma de les pensions el govern espanyol i agents socials es van comprometre a "revisar l'evolució de la incapacitat temporal" i a fer "una valoració de les possibles millores que es pogueren establir".
Entre elles, estaria la proposta que va fer la setmana passada la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, quan va plantejar la possibilitat de donar més flexibilitat en alguns supòsits de baixa que permeten incorporar-se a l'activitat laboral.
La proposta va generar malestar entre els sindicats, ja que no se'ls havia plantejat en el marc de la taula de diàleg social, al mateix temps que van mostrar "preocupació" i van advertir que no permetran que es vegen amenaçats els drets dels treballadors.
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegurava que els treballadors han de saber que, quan estiguen malalts, seguiran protegits. "Espanya continuarà mantenint els seus nivells de protecció, sobretot perquè són drets fonamentals en els quals es cotitza per a tindre protecció social adequada", deixava clar.
Augment de vora un 11,3% de baixes per malalties i accidents no laborals
L'any passat es van concedir a Espanya més 8,1 milions de baixes per malalties i accidents no laborals, un 11,3% més que l'any anterior, i van representar un impacte per a les empreses de 25.326 milions, un augment del 17,65% respecte al 2022, segons dades de l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball.
En els cinc últims anys, el cost de la incapacitat temporal per contingències comunes ha augmentat un 73,9%, una dada que respon a l'increment dels processos de baixa, però també al creixement generalitzat dels salaris i de la població protegida a conseqüència de la millora de l'ocupació.