Així serà la planta fotovoltaica que alimentarà la gigafactoria de Sagunt
L'Ajuntament de Sagunt, la Generalitat i Volkswagen ultimen un acord per trossejar la instal·lació en diferents parcel·les del terme municipal
L'Ajuntament de Sagunt ultima un acord per a trossejar la futura planta fotovoltaica que es projecta per a subministrar energia a la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt (Camp de Morvedre), segons han anunciat fonts municipals a À Punt NTC. Tècnics de l'Ajuntament de Sagunt han mantingut reunions amb Volkswagen per definir les diferents opcions per a ubicar aquesta planta fotovoltaica. D'aquests trobades s'ha fet una primera tria de set parcel·les dins el terme municipal, de les quals se'n quedaran finalment entre tres i quatre, segons detallen les mencionades fonts.
L'acord definitiu podria estar tancat d'ací a dues setmanes. La decisió final ha d'arribar de la Generalitat, que haurà de triar les diferents parcel·les on finalment s'ubique la planta per a iniciar després les expropiacions. Entre les opcions que s'han tractat en les reunions tècniques, hi ha una parcel·la que ja està clara: situada en la partida de la Gausa, tindrà la meitat de la superfície que ocuparà la planta fotovoltaica. La resta de l'espai es repartirà en les altres parcel·les, encara per concretar.
La polèmica ha sorgit per les grans dimensions del projecte. La gigafactoria de Volkswagen ocuparà una superfície de 200 hectàrees, a les que cal sumar la planta solar fotovoltaica per a subministrar energia elèctrica que tindrà una superfície aproximada de 250 hectàrees. Una gran necessitat de sòl que ha provocat la primera polèmica al voltant del projecte. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt, Josep Francesc Fernández, de Compromís, va explicar aquesta setmana que l'Ajuntament "no preveia inicialment que la gigafactoria s'acompanyara d'una planta d'aquestes característiques i va afegir també que els terrenys afectats per aquest projecte estan en una zona saturada i de gran capacitat agrològica.
Debat tècnic dins un objectiu inequívoc
Preguntat pel tema, el conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha admés que hi ha una polèmica al voltant de la futura planta, però ha remarcat també que es treballa per superar les diferències. "Hi ha un acord inequívoc de tota la societat valenciana, de tots els partits polítics, que és una inversió històrica i estratègica per al futur de la Comunitat Valenciana i de la seua ocupació, que és la inversió de Volkswagen, la inversió industrial més gran de la història d'Espanya. Hi ha un consens. És cert que hi ha un debat tècnic i polític sobre com fer una cosa, però no en l'objectiu final que és tindre una planta industrial que fabrica bateries per a electrificar, que és el futur de la mobilitat, i també que vol subministrar-se l'energia per a produir aquestes bateries amb energia renovable. Qualsevol qüestió tècnica és una qüestió tècnica", ha defensat. España ha traslladat un missatge de tranquil·litat.
Braços oberts i compliment de la normativa
La vicepresidenta de la Generalitat, Aitana Mas, s'ha pronunciat en el mateix sentit. Mas ha defensat durant una visita a Dénia que la Generalitat rep "amb els braços oberts" el projecte i que el que s'ha de garantir és complir la normativa vigent en la tramitació de qualsevol projecte. La vicepresidenta ha evitat anar més enllà.