Milers de persones es manifesten a Madrid per a exigir la rebaixa dels preus del lloguer

A València, s’han organitzat activitats prèvies a la manifestació pel dret a l’habitatge i en contra de la turistificació de dissabte que ve

Manifestació pel dret a l'habitatge a Madrid
Manifestació pel dret a l'habitatge a Madrid / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'octubre 2024 - 07:00 Actualitzat: 14 d'octubre 2024 - 14:34

El Sindicat de Llogaters i Llogateres de Madrid i vora quaranta col·lectius s'han manifestat este diumenge pels carrers de la capital espanyola —des d'Atocha fins a Callao— sota el lema “Prou. Abaixem els lloguers”. Milers de persones (12.000, segons ha compartit de manera provisional la delegació del govern) han fet una crida a la vaga de lloguers, que implica no pagar als arrendadors de manera coordinada per a forçar una rebaixa de preus del 50%. 

Entre d’altres, la manifestació ha comptat amb el suport dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Amnistia Internacional o Ecologistes en Acció. El rebuig del Congrés a admetre a tràmit la proposició de llei de regulació del lloguer proposada pel Sindicat de Llogateres i Llogaters ha sigut el detonant d’esta mobilització. 

Davant del que consideren unes polítiques fallides, han exigit la dimissió de la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, per ostentar la més alta autoritat en la matèria i per la seua responsabilitat "personal i directa en l'absolut fracàs que ha suposat la Llei d'Habitatge".

Quant a la vaga de lloguers, argumenten que “si una inquilina deixa de pagar el problema, el té ella, però si 10.000 inquilines ens organitzem per a no pagar, el problema el tenen els amos i els governs que els sostenen". A més, els convocants defenen que esta és una eina legalment reconeguda en diversos països del nostre entorn.

Des d'este sindicat advoquen també per expropiar vivendes als "fons voltor" i recuperar-los perquè passen a estar sota gestió i control dels veïns que els habiten. En esta línia, exigeixen el tancament de tots els pisos turístics i destinar-los a habitatges habituals.

"València no està en venda"

Al Cap i Casal, fa setmanes que va arrancar la campanya "València no està en venda", que ha convocat una manifestació el dissabte 19 d'octubre a les Torres de Serrans "contra la turistificació, l'especulació i la destrucció del territori. Per la defensa del dret a l'habitatge, a una ciutat i una horta viva".

Este diumenge, en la línia de les activitats organitzades la resta del mes, l'organització ha convocat la ciutadania al jardí del Riu Túria i ha fet un taller de pancartes, participar en una taula redona i disfrutar d'una obra de teatre i jocs contra la turistificació.

El col·lectiu Alacant, on vas?, també ha convocat per al dissabte 19 d'octubre una manifestació per a reclamar el dret a l'habitatge, en defensa del territori i en contra la turistificació. "És l'hora d'actuar per a defendre el nostre dret a una vivenda digna i accessible per a totes i tots. No podem permetre que el nostre territori es convertisca en un simple negoci!", van compartir en xarxes socials.

També et pot interessar

stats