Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Sindicats i patronal no arriben a un acord per a la pujada del salari mínim

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials planteja 1.040 euros i els sindicats en demanen 1.100

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social / Chema Moya (EFE)

El Ministeri de Treball i Economia Social ha acudit aquest dimecres a la taula de diàleg social sobre el salari mínim interprofessional (SMI) sense una proposta de pujada per al 2023, segons els sindicats. S'espera que en la pròxima trobada es presente una xifra concreta per a negociar.

Les organitzacions empresarials que no han assistit a la reunió han fet arribar al govern una proposta per escrit en què plantegen una pujada de l'SMI des dels actuals 1.000 euros mensuals fins a 1.040 euros, el que es tradueix en un increment del 4% en valors relatius.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials planteja (CEOE) i la Confederació Espanyola de la Xicoteta i Mitjana Empresa (Cepyme) supediten aquesta quantia a l'establiment d'un règim de deduccions aplicables al sector agrari, consistent en una reducció del 20% sobre la quota empresarial per contingències comunes, que se sumaria als incentius vigents, i a la modificació de la normativa de revisió de preus en els processos de contractació del sector públic, a fi de repercutir l'increment de l'SMI en els contractes en execució.

Les patronals defensen que aquest increment del 4% supera la pujada salarial pactada en els convenis signats el 2022 (3,03%) i de la pujada aplicada als funcionaris (3,5%).

El percentatge plantejat per CEOE i Cepyme es troba per davall del recomanat pels experts que assessoren el govern, que suggereixen una pujada entre el 4,6% i el 8,2% per a complir el compromís d'elevar l'SMI al 60% del salari mitjà.

A l'espera que el govern concrete per quina xifra s'inclina, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) mantenen la seua reivindicació que l'SMI puge el 2023 fins als 1.100 euros mensuals. En concret, CCOO vol que se situe entre els 1.082 euros mensuals i els 1.100 euros al mes, mentre que UGT demana directament que arribe als 1.100 euros.

Podem arribar a un acord perquè el salari mínim interprofessional complisca la Carta Social EuropeaMari Cruz Vicente - Secretària confederal d'Acció Sindical de CCOO

La cita d'aquest dimecres només ha comptat amb la presència del govern i de CCCO i UGT, ja que la CEOE no ha acudit a la trobada i ha traslladat la seua oferta per escrit, com havia anunciat. La secretària confederal d'acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha reconegut després de la reunió que han trobat a faltar la presència dels empresaris i els ha recordat que els agents socials tenen "l'obligació" d'assistir "a una reunió d'aquestes característiques".

"Pensem que podem arribar a un acord perquè l'SMI, per primera vegada en la història, complisca la Carta Social Europea que Espanya té ratificada des de fa molts anys i es puga cobrir la crisi inflacionista", ha subratllat Vicente.

En la trobada d'aquest dimecres s'ha analitzat l'informe dels experts, presentat dilluns passat, i encara que s'han considerat "diferents possibilitats". Treball no ha proposat cap xifra concreta. Els sindicats esperen que es concrete la pujada de l'SMI la setmana vinent i que siga una proposta acordada per la totalitat del govern.

També et pot interessar