Sis col·legis d'enginyers valencians, de Múrcia i Almeria expressen "indignació" per la retallada del Tajo-Segura

A més, l'institut d'estudis econòmics Ineca mostra la seua “preocupació” per la situació en què queda la província

Preocupació pel descens de la producció de cítrics valencians
Camp de cítrics

Sis col·legis oficials d'enginyers industrials, agrícoles i geomecànics de la Regió de Múrcia, Almeria i la Comunitat Valenciana han subscrit un comunicat pel qual se sumen a la “indignació” mostrada davant la “reducció arbitrària” del cabal del transvasament Tajo-Segura aprovada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco).

A la Comunitat Valenciana han subscrit el comunicat el Col·legi Oficial d'Enginyer Tècnics Agrícoles i Graduats en Enginyeria Agrícola d'Alacant, el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques i Civils d'Alacant i el Col·legi oficial Enginyeria Geomecànica i Topogràfica de la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia.

En el seu comunicat, els col·legis han apuntat que la “retallada” al transvasament Tajo-Segura comportarà una “pujada important” en el rebut urbà de l'aigua i una pèrdua de superfície de regadiu a Alacant, Múrcia i Almeria, la qual cosa tindrà “importants efectes socioeconòmics i de despoblació en tot el territori”. En la seua opinió, la decisió del Miteco és “una mesura profundament equivocada que posa en perill la qualitat de l'aigua de consum, el desenvolupament agrícola, industrial, turístic i l'economia de tot Espanya” i que, a més, “no té avals científics o justificació tècnica”, al mateix temps que “posa en risc l'horta d'Europa i més de cinquanta milions d'arbres”.

Per als firmants, reduir el cabal d'aigua “afectarà tota la població, ocupació, agroalimentació i economia espanyola, especialment a Alacant, Múrcia i Almeria”, i els seus efectes seran “irreversibles” per al futur d'aquests territoris.

Per la seua banda, l’Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant (Ineca) ha avisat de la preocupant situació en què quedarà l’estructura socioeconòmica del sud de la Comunitat Valenciana si es manté la retallada del Tajo-Segura. Nacho Amerola, president de l’organisme, ha considerat que plantejar una retallada del transvasament sense donar una solució real als regants no és una opció. Afegeix que la dessalinització no és possible “pels elevats preus de l’aigua i perquè algunes plantes dessalinitzadores no estan ni construïdes, per tant, no podran abastir el camp de la província d’Alacant de manera immediata”.

El cultiu més afectat seria el cítric, perquè demana més aigua que la resta de verdures, hortalisses i fruites. Aquesta reducció de la producció comportaria també exportar menys producte, en concret un 40% de la província, fet que crearà un greu risc a l’estructura econòmica d’Alacant. A juí de Melgarejo, és una temeritat posar en perill 6.300 llocs de treball directes en el sector agrícola.

Però les conseqüències de la retallada de vint hectòmetres cúbics arrossegarien la indústria. Els costos de producció augmentarien sensiblement, malgrat les bonificacions anunciades a l’aigua dessalinitzada, ja que seria insuficient per a l'increment que hauran de suportar els empresaris.

El president d'Asaja-Alacant ha afirmat: “Les regions afectades pel transvasament representen el 71% de l'exportació nacional d'hortalisses i el 25% de la de fruites, només amb el 3% de l'aigua dedicada al regadiu a escala nacional, la qual cosa demostra una eficàcia sense precedents en l'ús d'aquest recurs”.

També et pot interessar

stats