Soler, sobre el nou esborrany de finançament: “És una gran victòria política dels valencians i les valencianes”
El conseller d’Hisenda convocarà la comissió mixta Consell-Corts per a debatre quines seran les aportacions valencianes
Primeres reaccions a l'esborrany del nou model de finançament del Ministeri d’Hisenda que, per primera vegada, es basa en el criteri de població ajustada. En declaracions a À Punt Notícies, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, s’ha mostrat molt satisfet pel document i assegura que es tracta d’una “gran victòria política” per als valencians i les valencianes. “Hem fet el gran pas que necessitàvem”, ha manifestat.
El conseller ha valorat positivament l’adopció del criteri de població ajustada, que venia reivindicant durant anys el govern del Botànic. Afirma que aquest nou model deixa enrere un criteri “opac”, amb fons que no sabia com es repartien, i passa a un més “clar, senzill i transparent”, amb el criteri de la població ajustada.
En qualsevol cas, Soler ha demanat prudència i ha dit que encara s’ha de llegir “la lletra xicoteta” de l’esborrany. “Cal fer una profunda anàlisi i un estudi tècnic per a fer les aportacions necessàries abans que acabe gener”, ha apuntat.
Sobre el document definitiu, Soler ha anunciat que convocarà la comissió mixta Consell-Corts per a, des de la unitat, debatre quines seran les aportacions valencianes al Ministeri d’Hisenda. “El finançament no pot ser un debat partidista, sinó que hem d'estar units en una reivindicació que és de justícia per als cinc milions de valencians i valencianes, per això volem treballar el document tècnicament coneixent l'opinió de totes les forces polítiques”.
Els populars creuen que l’esborrany no reconeix el deute històric
De manera contrària al parer de Soler, el Partit Popular creu que la Comunitat Valenciana continua perdent pes amb la proposta de càlcul de la població ajustada i qualifica el document de "mala notícia" per als valencians i valencianes perquè no reconeix el deute històric.
El portaveu d'hisenda i pressupostos del PP a les Corts, Rubén Ibáñez, ha afirmat: "No sabem què passa amb l'statu quo, no sabem què passa amb el deute històric, i no sabem tampoc la variable exacta de la població". Ibáñez assenyala que no s'han tingut en compte tots els informes dels experts de la Comunitat Valenciana, ni els que es van enviar al mateix ministeri.
En la seua opinió, la proposta d'Hisenda és "una excusa per la pressió exercida, més que un projecte de canvi" i torna a col·locar les comunitats autònomes en la possibilitat que hagen de dir quin model volen, com van fer el 2018, i no siga el ministeri el que done la resposta.