Trump imposa un aranzel a Europa del 20%: estos són els sectors valencians més afectats

Els aparells i el material elèctric, els components d’automòbil i els productes ceràmics concentren la meitat de les exportacions de la Comunitat Valenciana als EUA

Una imatge de dron de contenidors a la terminal marítima de Seagirt a Baltimore (EUA) / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 d'abril 2025 - 13:05 Actualitzat: 03 d'abril 2025 - 14:36

Després de setmanes d'expectació, l'amenaça ja és real, també per als productes valencians. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat una bateria d’aranzels per a les exportacions del país i que es concreten en gravàmens del 20% per a tots els membres de la Unió Europea. A este conjunt, se sumen els que ja havia anunciat i que graven la importació d'automòbils d'arreu del món al 25%.

Així doncs, a partir del 9 d'abril, entraran en vigor estos aranzels, que a la Comunitat Valenciana afecten, principalment, els sectors que comercien amb aparells i material elèctric, productes ceràmics, calcer i, sobretot la indústria agroalimentària, especialment el sector citrícola. Tots estos productors que vulguen vendre als Estats Units hauran de pagar un 20% de gravàmens, xifra que penalitza l'existència d'impostos comunitaris com l'IVA. 

El president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, ha assegurat que tot i que la Comunitat Valenciana no serà dels territoris més afectats per la mesura, ja que sobretot va dirigida a Àsia, sí que patirà les conseqüències d’una pujada de preus a escala global. “No és que ens afecte en excés, però els EUA són el primer importador i exportador al món, i això té conseqüències. No és una bona notícia”, ha deixat clar. 

També ha valorat l’anunci el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, que ha dit que els Estats Units han deixat de ser un aliat natural i, per tant, Europa ha de prendre decisions d'una manera unida en un món globalitzat. En este sentit, ha reclamat una negociació perquè, ha dit, els aranzels no beneficien a ningú, arrossegaran l'economia i l'ocupació, i Europa ha d'estar preparada.

Principals sectors valencians que exporten als Estats Units

Segons dades de l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace), l'any 2023, els Estats Units es van situar com el tercer destí de l'exportació de la Comunitat Valenciana, amb un valor de 3.366 milions d'euros i un ascens del 2,7%. Per tant, representen el 9% de les exportacions valencianes. A més, la Comunitat Valenciana és la segona regió espanyola més exportadora amb un 18% del total d'Espanya en el mercat nord-americà.

Els aparells i el material elèctric, juntament amb els automòbils i productes ceràmics, són els productes valencians més exportats als Estats Units i concentren un 52% del total. Destaquen també altres productes químics, en particular, el biodièsel i les seues mescles (7%) i sectors com el calcer (4%) o el moble (3%).

L’exportació del vi o l’oli, entre els productes més afectats

El sector agroalimentari valencià exporta productes als Estats Units per valor de 366 milions d'euros, tal com ha explicat a À Punt Notícies Joan Carles Peris, secretari general de La Unió Llauradora i Ramadera, que ha dit que els treballadors i treballadores del camp viuen les últimes notícies amb “nerviosisme” i “incertesa”. 

Peris ha explicat que els productes més afectats seran el vi, el sector ramader —boví, porcí i aviar—, els formatges i les conserves d’hortalisses. Sobre estos tres últims, ha matisat que la Comunitat Valenciana exporta poca quantitat, però d’un alt valor econòmic. També ha dit que l’oli patirà un dany col·lateral. Ha detallat que Espanya és el principal exportador d’oli als EUA i, si des d’Andalusia no aconsegueixen vendre tot el producte, hauran de buscar nous compradors, fet que desestabilitzaria tot el mercat. 

El sector del torró espanyol també afronta amb una preocupació doble la previsible guerra comercial amb els Estats Units. El motiu és que este país exporta una part significativa d'una matèria primera fonamental, l'ametla. Això provocaria, segons el president de la Cambra de Comerç d'Alacant, Carlos Baño, que els fabricants espanyols paguen el doble de sobrecostos i, en conseqüència, patisquen un major “increment del producte una vegada acabat”. Això tindria unes "repercussions importantíssimes” en el sector, un dels tradicionals del sud de la Comunitat Valenciana i amb epicentre a la localitat de Xixona.

Doble aranzel per als productes ceràmics

L'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) ha assenyalat que encara estan analitzant l’anunci d’aranzels recíprocs de Trump a la UE del 20% per a valorar l'efecte en el sector. La patronal de la ceràmica ha dit que els productes ceràmics ja comptaven amb un gravamen ad valorem d'entre el 8,5 i el 10%, depenent de la partida, al qual ara caldrà sumar l'addicional del 20%. "Partint de la base que l'aplicació d'aranzels indiscriminats és negativa per a l'economia, el lliure comerç i el consumidor, és encara molt precipitat tractar de quantificar l'impacte que tindrà en les exportacions espanyoles de ceràmica", ha apuntat el secretari general d’Ascer, Alberto Echavarría.

La venda de rajoles ceràmiques espanyoles als EUA es va situar el 2024 en un valor de 470,2 milions d'euros i va suposar el 13,5% de les exportacions totals del sector —el 9,8% del total de facturació—. Els Estats Units són l'importador principal de ceràmica a escala mundial, amb el 70% de producte importat principalment d'Itàlia, Espanya, Mèxic, l'Índia, Turquia i el Brasil, entre altres.

Alacant exporta una de quatre sabates als EUA

Una de cada quatre sabates fabricades a les comarques alacantines i dirigides a l'exportació es venen als Estats Units, un dels sectors més perjudicats juntament amb l'agrari. Segons les dades facilitades per la Cambra de Comerç d'Alacant, els Estats Units són el sext mercat exterior dels productes exportats de la província, amb el 6,38 % del total, encara que té més incidència en el cas del calçat i els productes d'origen agrícola.

Les exportacions d'Alacant al mercat estatunidenc el 2024 van suposar una facturació de més de 446 milions d’euros. En concret, el calcer hi exporta el 27,15 % de les vendes en l'exterior, els productes agrícoles el 25,21%, els torrons i dolços el 8,76% i el tèxtil el 2,58%.

La indústria de components, doblement afectada 

Un dels sectors que més tractarà de colpejar Trump amb els aranzels serà el de l’automòbil, amb un gravamen extra del 25%. Tal com ja va avançar en un informe la Cambra de València, esta taxa no tindrà efecte sobre els vehicles acabats a la Comunitat Valenciana, que exporta a Europa, però sí sobre la indústria valenciana de components de l'automòbil. De fet, l’informe remarca que esta àrea ja es troba en un sector crític i de transició cap al vehicle elèctric. 

La indústria valenciana no exporta vehicles als Estats Units, ja que les vendes van als mercats europeus, però sí que ven peces i components d'automòbils per valor de 190 milions d'euros. Des del Clúster d’Automoció i Mobilitat (AVIA), el president, Francisco Seguro, ha demanat a les institucions europees una resposta que compense els fabricants. “La UE ha d’esforçar-se per a revertir estes decisions i, alhora, treballar per a enfortir la indústria de l’automoció europea i, per tant, espanyola i valenciana”, ha remarcat. 

També et pot interessar

stats