Sorpresa i preocupació entre els empresaris d'Alacant per l'anunci del Sabadell
El president de la Cambra de Comerç d'Alacant demana a l'entitat que garantisca la continuïtat de les oficines i de la plantilla
Els empresaris d'Alacant veuen amb "preocupació" la marxa de la seu social del Banc Sabadell des de la ciutat a Catalunya per por que incidisca en el nombre d'oficines i en els llocs de treball, i atribueixen la decisió a un intent per a intentar salvar l'opa del BBVA.
En declaracions a EFE, el president de la Cambra de Comerç alacantina, Carlos Baño, ha explicat que els empresaris de la província "no esperaven" una notícia "gens previsible". "Tinc claríssim que això és una decisió més política que econòmica" relacionada amb l'intent de "salvar-se de l'opa" i també per un "pacte entre el PSOE i Junts a Suïssa" pels pressupostos generals de l'Estat atenent la petició d'este últim de recuperar els grans bancs que van abandonar Catalunya fa set anys, en un moment d'"inestabilitat" en el qual "van haver d'eixir-ne corrents".
Al president de la Cambra d'Alacant li "preocupa molt" la situació que es crea i ha demandat públicament al Banc Sabadell que garantisca la continuïtat de les oficines i del personal, inclòs el centre tecnològic de l'entitat bancària a Aigua Amarga, que a la ciutat es coneix com el búnquer, perquè esta instal·lació "atrau talent" i entorn d'ella operen moltes altres empreses.
"Perdre en el seu moment la CAM va ser un autèntic desastre. Encara que inicialment nosaltres rebem un poc a contracor el Sabadell, la veritat és que ho han fet molt bé i s'han portat bé tant amb el personal com amb el manteniment de les oficines i l'atenció a les empreses i la mateixa Cambra de Comerç, amb la qual hi ha hagut una relació molt estreta", ha dit Baño. En eixe context de bona sintonia s'entén que els empresaris de la província estiguen fent costat al Sabadell enfront de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) contra l'opa del BBVA. En tot cas, el president cameral ha afegit que l'entitat catalana és "lliure de decidir on vol tindre la seua seu" i ha desitjat que l'opa "no tire avant pel bé del xicotet empresari d'Alacant".
Per part seua, des de l'Institut d'Estudis Econòmics Provincial Ineca el seu president, Nacho Amirola, ha remarcat que “no és una bona notícia per a Alacant" perdre "la seu d'un banc tan rellevant com el Sabadell, un gran atractiu per a la nostra província no sols pel que representa l'entitat en si sinó perquè és un gran pol tractor d'inversió i ocupació". Amirola assegura que el Banc de Sabadell ha posicionat Alacant en el panorama financer espanyol i la pèrdua suposa un colp a la imatge "com a província atractiva per a grans corporacions”.
No obstant això, ha prosseguit que "cal comprendre que el banc és sobirà en les seues decisions en defensa dels interessos dels seus accionistes i igual que en el seu moment va decidir que era oportú traslladar la seu a la nostra ciutat, ara el consell d'administració de l'entitat entén que és el moment adequat perquè la seua seu social retorne", en una decisió "que cal respectar".
Per la seua banda, el president de la patronal autonòmica valenciana (CEV) a Alacant, Joaquín Pérez, ha manifestat també hui que ho entenen, però que lamenten la decisió del Banc Sabadell i ha considerat que "no és una bona notícia" per a la província. "Com no pot ser d'una altra manera, ens hauria agradat que la seu social seguira ací. No obstant això, reconeixem que les decisions empresarials responen a necessitats i contextos específics", ha dit Pérez en un comunicat.
El responsable empresarial ha afirmat que "durant el període en què el Banc Sabadell ha estat amb la seu a la nostra regió ha tingut un impacte positiu significatiu en l'economia local". "La presència ha generat ocupació, dinamitzat l'economia i reforçat l'activitat empresarial. La partida suposa un repte per a la nostra economia, però també una oportunitat per a reflexionar sobre com enfortir l'atractiu d'Alacant com a destí empresarial", ha assenyalat.