El taulell afronta amb “optimisme moderat” la pujada dels aranzels nord-americans

L’escassa indústria ceràmica dels Estats Units i el fet que alguns competidors d’Espanya, com l’Índia, paguen gravàmens encara més elevats que els de la Unió Europea conviden a les perspectives favorables

El sector del taulell consumeix el 60% del gas industrial de la Comunitat Valenciana
Una fàbrica de taulell situada al territori valencià / Arxiu

La política aranzelària de Trump, que contempla la pujada del 10% al 20% dels aranzels a la ceràmica produïda al nostre territori i a la resta de la Unió Europea, obri un escenari “d’incertesa i risc comercial”, encara que el sector del taulell l’afronta amb un “optimisme moderat”. Així s’extrau de l'informe "Sector ceràmic. Situació i perspectives" de Deloitte que ha presentat Javier Arribas, soci responsable de Transaccions de Deloitte a la Comunitat Valenciana.

Les mesures aranzelàries estatunidenques busquen protegir la indústria nord-americana, però segons Arribas, el clúster ceràmic de Tennessee, als Estats Units, encara no ha aconseguit la capacitat productiva necessària per a assumir tota la demanda del país. Per tant, els Estats Units hauran de continuar important taulell.

D'altra banda, com ha exposat, els competidors principals del taulell espanyol s'enfronten a aranzels similars —com és el cas d'Itàlia— o superiors —com en el de l'Índia—. Només Mèxic escapa de l'aplicació d'aranzels, però ofereix un tipus de producte ceràmic diferent del del taulell espanyol.

"En el curt termini sembla clar que la indústria espanyola serà capaç de mantindre una posició competitiva rellevant en el mercat americà", ha assegurat Javier Arribas. "Encara que si persisteixen estes mesures en el llarg termini, no és descartable que veiem alguna empresa espanyola instal·lant forns als Estats Units, com ja estan fent algunes empreses italianes o brasileres", ha afegit.

Al marge dels aranzels, el sector ceràmic valencià espera un creixement generalitzat de les vendes el 2025, la qual cosa suposaria consolidar la tendència de recuperació després d'una etapa amb inflació i tipus d'interés elevats. No obstant això, la regulació del comerç internacional, la demanda i els preus de l'energia seran alguns dels reptes als quals el sector s'haurà d'enfrontar enguany.

La indústria ceràmica valenciana va tancar el 2024 el seu exercici més rendible, malgrat la "inestabilitat" dels últims anys, segons recull l’informe presentat hui. A pesar del complex context geopolític, el sector va mantindre el nivell de vendes el 2024 i va augmentar l'Ebitda (índex que reflecteix el benefici abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions) fins als 924 milions d'euros.

Esta xifra suposa la rendibilitat més gran de tota la sèrie històrica, impulsada fonamentalment per les companyies de volum, que han sabut mantindre els preus mitjans de venda en nivells superiors als dels últims exercicis.

També et pot interessar

stats