El temor a la fallida de Credit Suisse enfonsa les borses europees

L'Ibex-35 s'ha deixat un 3,9% al migdia, arrossegat pels bancs, després que l'entitat suïssa s'haja desplomat un 20% a Zuric

El logotip de Credi Suisse en una imatge d'arxiu
El logotip de Credit Suisse en una imatge d'arxiu / Denis Balibouse (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de març 2023 - 13:36 Actualitzat: 15 de març 2023 - 21:03

La borsa espanyola cau amb força arrossegada pels bancs, davant el temor a la fallida de Credit Suisse, que s'ha desplomat un 20% en el parquet de Zuric hores després del col·lapse de l'estatunidenc Silicon Valley Bank. Al migdia, l'Ibex-35, principal selectiu espanyol, ha cedit 355,7 punts, el 3,9%, i s'ha quedat per sota dels 8.900 punts. Les majors baixades són per a Banc Sabadell (-8,74%), BBVA (-7,68%), Bankinter (-6,92%), Santander (-6,69%) i CaixaBank (-5,83%), encara que també han esguitat altres valors.

L'enfonsament de Credit Suisse s'ha accelerat després que el Banc Nacional Saudita, el principal accionista de l'entitat, ha comunicat que no li donarà més assistència financera per a fer front a la complicada situació que pateix. La direcció del banc suís ha reconegut "deficiències importants" en el seu balanç sobre els fons, després que l'entitat de control dels Estats Units posara en dubte l'informe.

Com la banca espanyola, la resta de mercats europeus també estan en números rojos per l'impacte de Credit Suisse. Al migdia París perdia el 3,64%, Milà el 3,17%, Frankfurt el 3,12% i Londres el 2,56%. L'Euro Stoxx50, que engloba les empreses europees de major capitalització, cedeix el 13,63%.

En el mercat de deute, l'interés del bo alemany a llarg termini baixa fins al 2,253%, mentre que l'espanyol també cau fins al 3,351%. La situació també ha tingut en impacte en la moneda: l'euro ha perdut un 1,15% del valor i es canvia ja a 1,06 dòlars.

Dos anys de pèrdues i crisi reputacional

La crisi acompanya Credit Suisse des de fa temps. L'entitat bancària, la segona més gran de Suïssa per valor de mercat, encadena dos exercicis de pèrdues. L'any passat va deixar-se 7.400 milions d'euros, cinc vegades més que al tancament de 2021. L'exposició a signatures de risc han agreujat tant els balanços com la reputació de l'entitat, que ha patit una fuga recent de cabdals valorada en 126.000 milions d'euros.

Les últimes direccions de l'entitat s'han vist involucrades en diversos escàndols, com una investigació del regulador financer de Suïssa (Finma), per facilitar informació errònia sobre la situació financera del banc i una altra periodística, que va revelar que Credit Suisse havia sigut una entitat de refugi durant dècades per a les fortunes de mandataris lligats a la corrupció.

L'estratègia de reestructuració i sanejament de l'entitat ha situat el Banc Nacional Saudita com a principal accionista de la signatura, seguit de l'Autoritat d'Inversió de Qatar (QIA), gestora del fons sobirà de l'emirat, i del grup saudita Olayan, que està lligat a una família rica del país àrab. La confirmació del president del banc saudita, Ammar al Khudairy, que no augmentaria la inversió en l'entitat suïssa ha precipitat l'enfonsament de les accions.

Els rumors sobre una possible fallida mantenen el sistema financer internacional en un ai. Ja no es tracta d'un nouvingut, com el Silicon Valley Bank, sinó d'un gegant amb 167 anys d'història que es tem que puga convertir-se en l'equivalent suís a Lehman Brothers. No obstant això, la premsa econòmica també considera la possibilitat que finalment Credit Suisse siga absorbit pel seu principal competidor al país, el banc UBS.

El Banc Central Suís garanteix l'aportació de liquiditat si és necessari

Durant la vesprada d'aquest dimecres, el Banc Nacional Suís (BNS) i l'Autoritat Supervisora Suïssa dels Mercats Financers (coneguda per les sigles FINMA), banc central i regulador financer del país helvètic, respectivament, han deixat clar que proveiran de liquiditat Credit Suisse "en cas de ser necessari", segons un comunicat conjunt.

"En cas de ser necessari, el BNS donarà liquiditat a Credit Suisse", han assegurat tots dos organismes. "Els estrictes requisits de capital i liquiditat exigibles a les entitats financeres suïsses asseguren la seua estabilitat. Credit Suisse compleix els requeriments de capital i liquiditat imposats en els bancs d'importància sistèmica", han afegit, no obstant això.

També et pot interessar

stats