'The Economist' tria Espanya com l'economia de l’OCDE amb els millors indicadors del 2024

El setmanari britànic destaca que el creixement anual del PIB pròxim al 3%, impulsat per un mercat laboral fort i alts nivells d'immigració, eleven mecànicament la producció econòmica

Imatge d'arxiu de l'edifici del Banc d'Espanya
Imatge d'arxiu de l'edifici del Banc d'Espanya / Eduardo Parra (Europa Press)

L'economia espanyola ha sigut la que millor desenvolupament ha demostrat enguany entre els 37 països que conformen l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), segons The Economist. El setmanari britànic s’ha basat per a prendre esta decisió en funció de cinc indicadors: creixement del PIB, inflació, retorns borsaris, reducció de la desocupació i balanç fiscal. “El ral·li del Mediterrani continua per tercer any consecutiu, amb Espanya al capdavant de la llista d'enguany”, resumeix la publicació, que situa a continuació de l'economia espanyola les d'Irlanda, Dinamarca, Grècia i Itàlia, mentre que Estònia ocupa l'última posició, precedida de Letònia i Turquia.

D'esta manera, la valoració del desenvolupament econòmic d'Espanya supera amb escreix la d'altres grans economies de l'OCDE, ja que el Canadà apareix en el lloc dotze; els Estats Units en el vint; Alemanya en el vint-i-tres; el Japó en el vint-i-cinc; França en el vint-i-sis i el Regne Unit en el trenta-un. En concret, The Economist destaca que el creixement anual del PIB a Espanya va pel camí de superar el 3%, impulsat per un mercat laboral fort i alts nivells d'immigració, que eleven mecànicament la producció econòmica, encara que adverteix que, malgrat l'increment del PIB per càpita del país, este ha sigut inferior a l'augment del PIB general.

A escala general, assenyala que el PIB mundial es va veure impulsat per la resiliència de l'economia estatunidenca i els seus consumidors, amb Israel al capdavant del creixement, amb un 6,7%, segons les dades de l'OCDE, encara que la seua forta expansió reflecteix en gran manera un repunt després de la forta contracció en l'últim trimestre de 2023, quan va començar la guerra amb Hamàs.

En altres llocs, The Economist considera que el creixement “ha sigut decebedor” i recorda que Alemanya i Itàlia s'han vist obstaculitzades pels alts preus de l'energia i la lentitud de les indústries manufactureres. Un altre dels indicadors utilitzats pel setmanari en els quals Espanya destaca positivament és l'evolució de la desocupació entre el quart trimestre del 2023 i el del 2024, amb una de les majors baixades (-0,7%), fins a situar-se en el seu nivell més baix en més d'una dècada, malgrat els nivells encara molt elevats d'atur.

També et pot interessar

stats