The Terminal Hub, un espai per a l’ecosistema innovador valencià amb 32 empreses

Es preveu que este espai propicie amb l'activitat de les empreses i les seues contractacions un impacte de 7 milions d'euros en 2025

La Marina de València
La Marina de València / Europa Press

El nou espai per a l'ecosistema innovador The Terminal Hub ha obert les portes de manera oficial este dimarts en el port de València amb 32 empreses ja instal·lades, el 42% d'ocupació, una part d'elles internacionals. Es preveu que este espai propicie amb l'activitat de les empreses i les seues contractacions un impacte de 7 milions d'euros en 2025. 

“Un Tinder tecnològic” amb capacitat per a 550 llocs de treball

La directora de The Terminal Hub, Paloma Mas, ha assegurat que l'espai, de 5.000 m², és "la llar de la innovació" perquè els valencians "som gent d'acollir" i per això és "més que un simple centre de treball". L'edifici pot acollir 550 llocs de treball i es configura com "un Tinder tecnològic" per a connectar a la comunitat, segons ha explicat Mas durant la visita a les instal·lacions. A l’espai ja estan instal·lades empreses com Club Cambra, Zubi Group, Flumotion i El Meu Nebot.

La presidenta del València Innovation District, Ángela Pérez, ha destacat que The Terminal Hub està inspirat en "els millors espais d'innovació del món" i ha explicat que "l’objectiu és posar a València en el lloc que es mereix en el mapa de la innovació internacional". Pérez ha oferit l'espai a les universitats públiques de València com a lloc d'interacció dels emprenedors i empresaris, i ha reclamat més neteja i seguretat en l'entorn i que l'Ajuntament de València compte amb ells per a traçar una estratègia per a la Marina.

L'alcaldessa María José Catalá ha afirmat que el nou espai “tindrà tot el que necessite” a la seua disposició i ha recordat que València és la primera ciutat amb una ordenança pròpia de sandbox (entorn de proves), que permet a qualsevol innovador provar la seua tecnologia en un espai real, amb una bonificació del 100% en l'ocupació de domini públic per a l'experimentació.

La delegada del govern espanyol en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assenyalat que la Marina és "l'aparador de la ciutat, de les seues potencialitats", i ha afirmat que treballarà amb la Direcció General d'Indústria perquè hi haja una connexió directa amb l'Oficina Nacional d'Emprenedoria.

L’Ajuntament sol·licitarà declarar la Marina com a enclavament tecnològic

L'Ajuntament de València iniciarà els tràmits per a sol·licitar la declaració de la Marina, amb La Farinera i Les Naus, com a enclavament tecnològic, una figura prevista en la llei d'àrees industrials de la Comunitat Valenciana que contempla incentius fiscals i condicions favorables per a l'atracció i ubicació d'empreses de base tecnològica i innovadora.

Catalá ha anunciat que iniciarà l'expedient per a demanar eixa declaració per a tot el districte innovador perquè vol per a la Marina "una nova era" com a "gran pol innovador d'Espanya i del sud d'Europa". València serà la primera ciutat que demane la figura de l'enclavament tecnològic, que només pot demanar-se en zones on hi haja un component important d'empreses tecnològiques, com "un parc científic", ha especificat l'alcaldessa. La sol·licitud ha de ser tractada en la Junta de Govern Local i després aprovada la declaració de la Generalitat.

Bernabé: “Ha tornat a descobrir la roda”

La delegada del govern, per la seua part, ha assegurat que la ciutat ja va demanar en la legislatura anterior l'enclavament tecnològic amb un estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) per a determinades zones, no sols la Marina perquè és "finita" i no hi cap "tota la capacitat d'inversió que té" València.

En eixa petició d'abril de 2023 es proposava que s’afegira la zona de l'avinguda de Tarongers, per a incloure les universitats públiques (la de València i la Politècnica). També que arribara fins al polígon Vara de Quart, l'únic de la ciutat amb suficient espai per a poder establir empreses que necessiten 300 o 400 llocs de treball i que "òbviament no caben" a la Marina, així com a la zona de desenvolupament del PAI del Grau.

"Ha tornat a descobrir la roda", ha criticat, i ha insistit en el fet que l'enclavament tecnològic ha d'anar més enllà de la Marina, perquè la ciutat cresca i puga atraure més inversió. La sol·licitud de 2023, segons Bernabé, va ser aprovada pel ple municipal, però no està resolta encara per la Generalitat.

També et pot interessar

stats