El TJUE sentencia que Espanya ha de convertir a tots els interins de llarga duració en fixos
El tribunal europeu adverteix contra la consecució "abusiva" de contractes públics de treball en diverses administracions espanyoles
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha assenyalat aquest dijous que les ocupacions indefinides no fixes han de considerar-se com a treballs de duració determinada, si bé ha advertit contra la consecució "abusiva" de contractes públics en diverses administracions espanyoles. Respon així a una sèrie de preguntes del Tribunal Superior de Justícia de Madrid relatives als litigis entre tres treballadors i la Conselleria de Presidència, Justícia i Interior de Madrid, la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i l'Agència Madrilenya d'Atenció Social.
Aquestes persones van treballar "durant molts anys", des del 1994 en els dos primers casos i des del 1998 en el tercer, amb contractes temporals successius perquè no es van convocar les places per a cobrir eixos llocs de manera permanent.
El tribunal amb seu a Luxemburg entén, en virtut de l'acord marc sobre treball de duració determinada, que aquesta consecució de contractes ha d'entendre's com a contractes de duració determinada, ja que poden equiparar-se a una renovació tàcita i automàtica d'aquests.
Subratlla que una "interpretació restrictiva del concepte de 'successives relacions laborals de duració determinada' permetria ocupar treballadors de manera precària durant anys" i podria portar a excloure "un gran nombre de relacions laborals de duració determinada de la protecció dels treballadors perseguida per la normativa europea".
També podria facilitar, afig el tribunal, la "utilització abusiva d'aquestes relacions per part dels ocupadors per a satisfer necessitats permanents i estables en matèria de personal".
El TJUE subratlla que va ser l'Administració la que no va convocar les places en termini i forma.
El tribunal estaca que no li correspon al TJUE pronunciar-se sobre la interpretació del dret intern, sinó al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que és el que ha de prendre mesures apropiades "per a evitar la utilització abusiva de successius contractes o relacions laborals de duració determinada", va indicar el servei de premsa del TJUE.
No obstant això, amb la finalitat d'orientar en la seua apreciació, el tribunal comunitari assenyala que les mesures esgrimides per les administracions i pel govern espanyol, com la garantia d'accés a l'ocupació pública en condicions d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, són "raons objectives" que "justifiquen" aquest tipus de contractes.
Afig que els terminis establits per a convocar eixes places ocupades provisionalment són mesures adequades "per a evitar que es perpetue la situació de precarietat d'aquests treballadors", en garantir que les places que ocupen es cobrisquen.