Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Tractorada contra Mercorsur: "És la ruïna total per al camp espanyol"

El president d'ALIV, Víctor Viciedo, alerta que la ratificació de l'acord comercial significa "la competència deslleial de tot un continent" d'agricultura i ramaderia intensiva, amb salaris molt baixos

Els agricultors amb els tractors este dilluns a València / À Punt NTC

Els agricultors valencians han représ este dilluns les protestes en defensa del sector agrari. Al voltant de cinquanta tractors han recorregut este matí els carrers principals de València per a denunciar la competència deslleial que al seu juí pateixen els agricultors espanyols enfront de productors de fora de la Unió Europea. L'Associació de Llauradors Independents Valencians (ALIV) i la Plataforma de l'Horta Nord asseguren que l'increment dels costos de producció i els acords comercials, com el de Mercosur, posen en perill la viabilitat de les explotacions agràries.

Entre les exigències del sector, destaquen una renegociació de l'acord amb Mercosur per a garantir condicions justes per als productors valencians i de la resta d'Espanya, i la fi de la competència deslleial amb productes importats que no compleixen les normatives europees. També exigeixen la flexibilització de les polítiques mediambientals per a evitar que perjudiquen la rendibilitat de les explotacions i un major suport econòmic i fiscal per al sector primari, que incloga reduccions en impostos i ajudes directes.

Víctor Viciedo, president d'ALIV, ha dit en À Punt que el sector "està pitjor que fa un any" perquè la llei de restauració de la naturalesa s'ha aprovat ja i ara volen ratificar Mercosur, que "és la ruïna total per al camp espanyol i hem de fer tota la força del món perquè el nostre govern no ratifique Mercosur".

És la ruïna total per al camp espanyol i hem de fer tota la força del món perquè el nostre govern no ratifique MercosurVíctor Viciedo - President de l'Associació de Llauradors Independents Valencians

Segons ha explicat, França ja saben que no ho ratificarà i si s'aconsegueix que un 35% de la població europea no ho ratifique, "no s'aconseguirà la ratificació".

"Mercosur és la competència deslleial de tot un continent"

Viciedo ha alertat que "Mercosur és tan dolent perquè és la competència deslleial de tot un continent". Segons ha assenyalat, són 17 milions de quilòmetres quadrats de superfície, "tres vegades i mitja Europa", de països dedicats principalment a l'agricultura i la ramaderia intensiva, amb salaris molt baixos i "és impossible competir amb això i el que ocorrerà és que ens substituiran".

Fins ara, afirma, que patien "la competència deslleial" del Marroc, d'Egipte, de Sud-àfrica és les taronges, "que ens fa molt de mal", però el Brasil és el primer exportador mundial de suc de cítrics i, "per exemple, el 20% de la citricultura que va a indústria es perdria", ha apuntat. A més, l'Argentina envia a Europa 200.000 tones de cítrics sense acord comercial i pagant aranzels, "imagineu-vos el que succeirà amb Mercosur".

El nostre principal lema és un no rotund a Mercosur i també estem en contra del Pacte Verd Europeu, que són totes les restriccions mediambientals radicals que ens estan aplicant als llauradors valencians i espanyols i que no s'apliquen a tots els productes que venen de fora

L'acord comercial Mercosur amenaça el sector primari

L'acord de la Unió Europea amb els països del Mercosur (el Brasil, l'Argentina, Paraguai i l'Uruguai) s'ha convertit en una de les majors preocupacions per al sector primari espanyol. Segons estimacions del sector, l'acord amb Mercosur podria generar pèrdues superiors als 2.000 milions d'euros anuals per a l'agricultura i ramaderia espanyoles.

Este tractat permet la importació massiva de productes agroalimentaris que no compleixen els estrictes estàndards sanitaris i mediambientals de la UE. Com a resultat, els agricultors i ramaders espanyols es veuen obligats a competir en desigualtat de condicions enfront de productes de menor qualitat i preu reduït.

Les polítiques verdes europees i el seu impacte en la rendibilitat

D'altra banda, el sector denuncia que les polítiques mediambientals de la Unió Europea estan afectant greument la rendibilitat de les explotacions agràries. Les restriccions imposades en l'ús de productes fitosanitaris, així com la pressió per a reduir les emissions de CO₂, han incrementat els costos de producció en un 30% en els últims cinc anys. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, més del 20% de les explotacions ramaderes i agrícoles espanyoles han desaparegut en l'última dècada a causa de la falta de rendibilitat.

A la resta d'Espanya, Unaspi, la Unió Nacional d'Associacions del Sector Primari Independents, també ha convocat protestes i talls de carreteres. A Catalunya, el govern de Salvador Illa ha aconseguit un acord in extremis esta mateixa nit per a desconvocar estes protestes.

València Agricultura

També et pot interessar