Els transportistes adverteixen que França està reclamant-los les despeses de netejar les carreteres
Més de 3.000 camions valencians intenten creuar França mentre les tractorades bloquegen les autopistes i ho intenten amb el mercat d'abastiments més gran d’Europa
La Federació de Transportistes d’Alacant ha denunciat que el govern francés està reclamant als transportistes espanyols les despeses per la neteja de les carreteres, on els piquets van llançar a perdre les seues mercaderies. Un requeriment que, des de l’organització del transport, qualifiquen d’”absolutament humiliant”. Mentre els llauradors francesos mantenen aquest dimarts les protestes en huit autopistes d’accés a París i la intenció de bloquejar el mercat d'abastiment de la capital, la Confederació Espanyola de Transportistes calcula que hi ha uns 3.200 camions valencians intentant entrar o passar per França.
Els camioners valencians han rebut com una poalada d’aigua gelada la notificació de la patronal nacional que els advertia de les despeses que està començant a tramitar el govern francés en concepte de neteja de les carreteres.
“Als transportistes que han patit danys, ara el govern francés els està exigint les despeses de la neteja. El govern no sols ha permés que se’ls buidara la mercaderia als nostres camions, que la cremaren, que estigueren hores parats a les carreteres —amb les conseqüències en el lliurament—, sinó que a més els passen el càrrec per la neteja”, deplorava Antonio Galbaldón, secretari general de la Federació de Transportistes d'Alacant. Gabaldón lamentava, a més, que no s’haja identificat els piquets i se’ls haja exigit la responsabilitat de compensar el transportista.
Més pèrdues desencadenades
Aquest pagament no és l’únic addicional al qual han de fer front els camioners valencians. Algunes empreses asseguren que les comandes s'han reduït, també que algunes mercaderies han arribat a la destinació tard i els clients les han rebutjades per les condicions.
Les protestes dels llauradors francesos també les perceben els xicotets productors, que veuen perillar la campanya si no s’estableixen corredors segurs per a donar eixida a tota la producció que s’emmagatzema a les càmeres frigorífiques.
Els agricultors francesos, per la seua banda, no tenen intenció de cessar les protestes, malgrat l’anunci del primer ministre, Gabriel Attal, de noves mesures per al sector. A més del bloqueig de set autopistes als voltants de París, l’altre objectiu de les tractorades és el tancament del mercat d'abastiments de Rungis, el major d’Europa, el gran rebost de París.
Tot i aquest propòsit, el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, que ha mobilitzat 15.000 agents, ja advertia el cap de setmana que no ho permetrà, com tampoc permetrà el bloqueig dels aeroports d'Orly i Charles de Gaulle ni l'arribada dels tractors a la ciutat.
Sembla mentida que Espanya i Europa estiguen patint de nou els francesos i les institucions franceses
Les dels transportistes no són les úniques reaccions al problema amb què està trobant-se el transport a França. El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha afirmat aquest dimarts que el govern espanyol hauria d'haver convocat el seu ambaixador a França per a anar a París a defensar els interessos espanyols davant els atacs al transport de productes agrícoles. Al parer de Navarro, "sembla mentida" que Espanya i Europa "estiguen patint de nou els francesos i les institucions franceses".
El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va qualificar aquest dilluns com a "inadmissibles" els atacs dels productes espanyols. Va dir que ha intercanviat "missatges puntuals" amb el seu homòleg francés i que manté un contacte permanent amb els ministeris d'Agricultura, Interior i Afers Estrangers perquè "es reconduïsquen i solucionen" els problemes de transport de mercaderies espanyoles.
Navarro ha recordat que a la Unió Europea existeix la lliure circulació i "no pot permetre's" que França la talle, afectant altres països europeus. "Som un país europeu, tant com França, i no ens mereixem que les autoritats franceses estiguen tirant pilotes fora amb enemics com Itàlia i Espanya", assegurava el president de la patronal autonòmica.
Les motivacions de llauradors francesos estan produïdes per les polítiques fanàtiques de l'ecologisme radical que impera a Brussel·les
En l'àmbit institucional, el conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha condemnat els atacs als transportistes procedents d'Espanya i ha exigit al govern central que demane a l'executiu francés "protecció seriosa" per als camions per a possibilitar que "els productes agrícoles arriben al seu destí".
"Comprenem perfectament les motivacions dels agricultors francesos, que són exactament les mateixes que les que tenen els agricultors espanyols", ha assenyalat el conseller, que ha apuntat que aquestes "estan produïdes" per les "polítiques fanàtiques d'eixe ecologisme radical que impera a Brussel·les".
La consellera d’Infraestructures també ha transmés el seu suport als transportistes retinguts a França. “Estem amb vosaltres”, els ha dit a través de la xarxa social X.
Agricultura condemna els atacs als transportistes valencians
Per part seua, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha exigit al govern espanyol que "sol·licite al govern de França la protecció exhaustiva i seriosa dels transportistes procedents d'Espanya, per a possibilitar que els productes agrícoles arriben al seu destí".
“Vull fer constar la condemna del govern de la Generalitat i d'aquesta conselleria d'Agricultura als atacs als transportistes i els agricultors que s'estan duent a terme a la frontera i a França en general”, ha manifestat davant els mitjans.