Els transportistes autònoms convoquen una nova vaga indefinida des de diumenge
L'anterior parada de la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport, que va prolongar-se durant vint dies, va causar problemes en les cadenes de subministrament
Els transportistes associats en la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport convocaran un nou atur indefinit des de la mitjanit del diumenge al dilluns per a protestar per l'incompliment per part dels carregadors de la llei de costos, que prohibeix treballar a pèrdues.
La convocatòria ha rebut el 86% dels vots en la consulta a les assemblees provincials, segons ha informat la plataforma de camioners en roda de premsa.
Aquesta organització de transportistes de mercaderies per carretera, la gran majoria autònoms, ja va organitzar el març passat un atur de 20 dies que va provocar problemes en les cadenes de subministrament en bona part del territori nacional.
I el govern desautoritza completament aquesta convocatòria alhora que demana responsabilitat. Diu que ha complit amb tots els compromisos assumits i que ha injectat subvencions al sector per valor de 900 milions d'euros.
Reunió dimecres a la Comunitat Valenciana
A la Comunitat Valenciana, la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística ha convocat una assemblea aquest dimecres per a analitzar si se suma a la convocatòria.
El president de l'Associació Valenciana del Transport, Juan José Ramírez, ha remarcat que el sector té al davant una situació molt complicada, no sols per l'increment de costos sinó també per altres factors. Ramírez ha remarcat que dimecres analitzaran si sumar-se o no a la vaga i tot i admetre que en els últims mesos s'han aconseguit algunes reivindicacions, també ha deixat clar que en queden moltes més pendents. El sector a la Comunitat Valenciana aglutina entre 4.000 i 5.000 professionals, segons dades de l'Associació Valenciana del Transport.
De moment, en tot cas, la federació de transport de mercaderies d'Alacant i l'associació de Castelló ja han dit no a la vaga.
Qui és qui en el transport?
La Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport ja va convocar una parada el passat mes de març, amb la qual va aconseguir un gran impacte. La plataforma no té representació en l'òrgan de diàleg del sector amb l'administració (el Comité Nacional del Transport per Carretera). Està composta per autònoms, xicotetes i mitjanes empreses mentre el Comité Nacional del Transport per Carretera representa les grans federacions del transport. En tot cas, en la vaga de març passat es van sumar associacions majoritàries com Fenadismer, Fetransa o Fecotrans per la falta de concreció del govern espanyol. En Fenadismer està la valenciana Asovaltra, amb 600 socis.
El Comité Nacional rebutja l'atur
De moment, el Departament de Mercaderies del Comité Nacional del Transport per Carretera (CNTC), organisme que reuneix les organitzacions majoritàries de transportistes amb el govern, ha rebutjat l'atur indefinit. "Sent conscient de les dificultats que les empreses i professionals del nostre sector continuen patint, principalment per l'increment del preu del combustible, continuem apostant per la negociació amb el govern com l'únic camí vàlid per a aconseguir avanços estructurals per a la nostra activitat que li permeten superar amb èxit l'actual conjuntura econòmica", ha assenyalat el CNTC en un comunicat.
El comité ha dit confiar que les empreses i autònoms puguen exercir el seu dret a treballar "amb total llibertat" i que, en aquesta ocasió, no hagen de veure's obligats a parar la seua activitat a causa d'episodis com els que es van viure el mes de març, en els quals es van registrar importants danys humans i materials.
D'altra banda, tant l'alimentació com la restauració demanen respecte. Reclamen al govern que garantisca la seguretat i el subministrament. No debades és el millor moment de vendes de l'any: el Black Friday i Nadal ja estan tensats per la inflació.