Treball nega que vullga retardar la reducció de la jornada a 37,5 hores setmanals al 2026
Els sindicats mantenen les mobilitzacions per a pressionar la CEOE i els grups parlamentaris per a donar suport al pla inicial
El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha negat este dimecres al matí que estiga en els plans del Ministeri retardar un any, fins al 2026, l'entrada en vigor de la jornada de 37,5 hores setmanals. Ho ha dit en les seues xarxes socials després que anit, en acabar la reunió de la taula de diàleg social de reducció de jornada, CCOO afirmara que este era un dels escenaris possibles. "Desmentisc rotundament que posposem l'entrada en vigor de la reducció de jornada. Com recull l'acord de govern: 38,5 hores el 2024 i 37,5 hores el 2025", ha subratllat en el seu perfil d’X.
Després de la reunió d'ahir de la taula, la responsable d'acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, va confirmar que la tramitació parlamentària del projecte que inclou la reducció de la jornada a 37,5 hores setmanals es començaria a aplicar l'any 2026, mentre que el tram previ, la retallada de les 40 hores actuals a les 38,5 hores, arribaria l'any 2025. Este nou escenari suposaria retardar un any els plans de l’executiu espanyol.
El Ministeri de Treball està buscant un acord tripartit que incloga també la CEOE per a tirar avant la retallada de la jornada laboral. Anit, el secretari d'Estat va afirmar haver percebut en la patronal una actitud "més constructiva" i un "canvi de to", però fonts de la confederació van assegurar que es continuen oposant a esta mesura.
Ara per ara, els sindicats mantenen les seues mobilitzacions per a pressionar la CEOE i els grups parlamentaris perquè "no es posen de perfil" i manifesten el seu suport a la mesura. Així, CCOO i UGT eixiran al carrer este dijous i es concentraran davant de les seus de la CEOE de totes les capitals de província en defensa de la jornada de 37,5 hores setmanals.
Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, creuen que, després de nou mesos, les negociacions per a reduir la jornada laboral estan esgotades amb la patronal i han instat el govern espanyol a donar ja forma legal a la mesura.
Dret a la desconnexió digital i millora dels mecanismes de control horari
En cas d’aprovar-se, la reducció de la jornada laboral inclou, a més, una millora del dret de desconnexió digital i de l'eficàcia del mecanisme de control horari. També, un pla d'acompanyament a les pimes que “ha sigut delimitat amb major precisió” en la reunió d’este dimarts, ha explicat Pérez Rey, encara que no ha volgut precisar ni donar-ne més detalls “per respecte a la confidencialitat de la taula”.
Este pla, denominat Pla Pime 375, planteja bonificar les pimes amb fins a deu treballadors que generen nous contractes indefinits associats a eixa reducció de la jornada, així com oferir acompanyament i formació a les empreses. La reducció de jornada, “transcendeix les ideologies” i “forma part d'un debat essencial per a millorar la vida de les persones treballadores”, ha assenyalat Pérez Rey.