Treball pacta amb els sindicats la reforma del subsidi de desocupació sense el suport de la patronal

La norma generalitza la compatibilització de la faena amb la prestació i manté la base de cotització dels majors de 52 en el 125%

Yolanda Díaz signa amb els sindicats CCOO i UGT l'acord per a reformar el sistema de protecció assistencial per desocupació
Yolanda Díaz signa amb els sindicats CCOO i UGT l'acord per a reformar el sistema de protecció assistencial per desocupació / Fernando Alvarado (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de maig 2024 - 11:48 Actualitzat: 08 de maig 2024 - 13:49

El Ministeri de Treball i els sindicats majoritaris han tancat un acord per a reformar el sistema de protecció assistencial per desocupació, que quedarà ampliat i simplificat, del qual s'ha despenjat la patronal. El canvi inclourà la possibilitat de compatibilitzar un treball amb el cobrament tant del subsidi com de la prestació contributiva, tal com va avançar este dilluns la vicepresidenta segona i ministra del ram, Yolanda Díaz.

Díaz i els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez, han signat este mateix dimecres el pacte que arreplega la reforma, compromesa amb la Comissió Europea i necessària per al següent desemborsament dels fons Next Generation UE. Un pas que l'executiu estatal ha de completar abans del 20 de maig, quan s'acaba la pròrroga de dos mesos que Espanya va acordar amb Brussel·les per a l'avaluació del lliurament dels diners, que apugen a 10.021 milions d'euros.

Este és, de fet, el segon intent de tirar avant l'esmentada reforma. Ja estava arreplegada en el reial decret que va tombar el Congrés al principi d'any per la negativa de Podem, que va sumar els seus vots en contra als del PP i Vox amb l'argument que la nova norma retallava les cotitzacions als majors de 52 anys. Quatre mesos després, Treball ha représ les negociacions amb la intenció d'arribar a un consens per a desencallar esta mesura requerida per la UE. Però la qüestió és que el nou acord manté, entre altres coses, la sobrecotització per a la jubilació dels perceptors majors de 52 anys al 125%. L'eliminació d'este mecanisme va ser, precisament, el que va suscitar el rebuig de la formació morada. Després de mesos d'estira-i-amolla entre Podem i Treball, sembla que l'escull quedaria salvat de cara a una pròxima votació parlamentària.

De fet, la redacció del text final ha estat polint-se fins a l'últim moment en el marc del diàleg social. La reforma consensuada entre el govern espanyol, CCOO i UGT contempla un augment de la quantia del subsidi —dels 480 euros mensuals a 570—, amplia el col·lectiu de beneficiaris i permetrà compatibilitzar amb un salari tant el subsidi com la prestació contributiva de desocupació, supeditat a mecanismes de control i seguiment des de la Inspecció de Treball per a evitar situacions de frau.

Després de signar l'acord, la vicepresidenta Díaz ha deixat clar que la reforma "no és cap pagueta, sinó un dret" dels treballadors, i ha resumit l'acord en tres apartats: simplificar l'accés als subsidis per desocupació perquè l'administració pública siga "un pont i no un mur" per a les persones que més ho necessiten; millorar i ampliar la protecció perquè arribe a més col·lectius i fer compatibles els subsidis i les prestacions contributives amb l'ocupació perquè "no siguen un obstacle per als qui desitgen incorporar-se al mercat laboral".

CEOE i Cepime: "No hi ha hagut negociació"

Les patronals CEOE i Cepime han enviat un comunicat per a explicar les motivacions que els han dut a no secundar el text aprovat. A parer de les dos entitats majoritàries que representen l'empresariat espanyol, "no s'ha produït una vertadera negociació en el marc del diàleg social, sinó simplement un procés de consulta". "Havíem trasmés a la vicepresidenta i ministra de Treball que no participaríem en un acte públic d'estes característiques" afirmen, alhora que lamenten el fet que la proposta no vaja acompanyada d'una memòria econòmica. "És una cosa d'especial gravetat en un moment en el qual els pressupostos generals de l'Estat estan prorrogats, tenint en compte l'impacte econòmic de les mesures". "Sembla que la urgència per a fer esta signatura respon més a una estratègia política per les eleccions de diumenge [a Catalunya] que a la voluntat d'aconseguir un acord real", retrauen les organitzacions empresarials.

També et pot interessar

stats