Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Treball es planteja donar un marge al llarg del 2025 per a aplicar la reducció de jornada

Busquen convéncer la patronal, però els sindicats amenacen amb mobilitzacions al setembre si no hi ha acord al final de juliol

Diverses persones treballen en una oficina / Fizkes (Shutterstock)

Avança la negociació sobre la reducció de la jornada laboral. El Ministeri de Treball està disposat a donar marge al llarg del 2025 perquè les empreses apliquen la reducció a 37,5 hores, segons ha informat el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, que considera que l’acord està més prop gràcies a esta proposta. 

En la roda de premsa després de la reunió amb sindicats i patronals, Pérez Rey ha dit que, en lloc de tindre vigents les 37,5 hores a 1 de gener del 2025, com estava previst en l'acord del govern de coalició, es pot parlar d'una incorporació més flexible al llarg de tot l'any “introduint més permisos addicionals o més vacances”.

El Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz espera que esta aplicació més flexible de la reducció de jornada convença la patronal, que, de moment, continua en contra que es modifique la llei. 

El secretari d'Estat no ha precisat si esta nova proposta implica renunciar a posar en marxa el canvi ja el 2024 amb la reducció a 38,5 hores, canvi que precisa tindre un text legal a l’agost. Però sí que ha dit que no està disposat a deixar caure l’acord per intentar accelerar unes setmanes el tancament del text.

Així mateix, ha insistit en altres dues mesures clau de l’acord que Treball intenta signar amb la patronal i els sindicats: garantir el dret a la desconnexió digital en horari no laboral i permetre una distribució irregular de les hores màximes anuals en determinats sectors sense que això implique més hores extra, canvi que aniria acompanyat de la reforma del registre horari per a assegurar que es complira.

Amenaça de mobilitzacions si no hi ha acord al juliol

Per la seua banda, els sindicats no volen que la mesura es dilate en el temps i demanen concretar el major marge de què parla el govern “amb una transitorietat taxada i amb mesures constatables”.

A més, han advertit que, si no arriben a acords significatius en la reunió del 29 de juliol, continuaran negociant, però també convocaran mobilitzacions al carrer al setembre. “Ens mobilitzarem contra aquells que dificulten o que impedisquen que les relacions laborals a Espanya s'adapten al segle XXI”, ha deixat clar el vicesecretari general de Política Sindical de la UGT, Fernando Luján.

El govern d'Espanya vol arribar a un acord amb la CEOE per a consensuar la disminució de la jornada laboral, però la ministra va deixar clar a primeries del 2024 que, si fora necessari, duria la reforma avant fins i tot sense l’aprovació de la patronal

També et pot interessar