Treball planteja majors bonificacions a les micropimes que retallen la jornada a 37,5 hores

Els sindicats continuen sense veure cap avanç i els empresaris mantenen la seua pretensió que les reduccions del temps de treball es continuen pactant en els convenis col·lectius

Reunió de la mesa de diàleg social este divendres a Madrid
Reunió de la mesa de diàleg social este divendres a Madrid / À Punt NTC

Nova reunió de la mesa de diàleg social amb la reducció de la jornada laboral com a protagonista. El Ministeri de Treball ha posat damunt la taula una proposta amb quatre grans punts. El primer és la reducció de la jornada laboral a 37 hores i mitja i el segon, el dret a la desconnexió digital perquè els treballadors no allarguen la jornada fora d'horari. Un tercer punt és la creació d'un registre horari que evite possibles fraus i, finalment, un programa d'assessorament a les pimes on el ministeri ha proposat bonificar la conversió de contractes a temps parcial en treballs a temps complet aprofitant la nova durada de la jornada laboral.

D'esta manera, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha plantejat als agents socials majors bonificacions a les empreses de fins a deu treballadors que, a conseqüència de la reducció de jornada a 37,5 hores en 2025, convertisquen contractes a temps parcial en complet.

Esta mesura està inclosa en el pla d'acompanyament a les pimes Pime 375, que forma part del paquet de mesures per a la reducció de jornada laboral. Un pla que compta també amb bonificacions per a aquelles micropimes que facen contractacions indefinides en aplicar la reducció de jornada.

Damunt de la taula està també la desconnexió digital i una millora de l'actual registre horari, de manera que siga electrònic, interoperable i accessible per a la Inspecció de Treball i Seguretat Social i "que tinga en compte les singularitats d'algunes relacions laborals especials o sectors productius específics".

Este canvi requereix un desenvolupament reglamentari que no ha de passar per les Corts, ha dit Pérez Rey, i en el qual el Ministeri de Treball ja ha començat a treballar creant, per a això, un grup d'experts.

Els sindicats no veuen avanços

La secretària d'Acció Sindical de CCOO, Maricruz Vicente, ha assegurat que continua sense haver-hi cap avanç i que els empresaris mantenen la seua pretensió que les reduccions del temps de treball es continuen pactant en els convenis col·lectius, sense una rebaixa general de la jornada màxima legal establida en l'Estatut dels Treballadors.

Al seu judici, si en la següent reunió la patronal manté la negativa al fet que es retalle per llei la jornada setmanal, la negociació hauria de donar-se per esgotada i el govern hauria d'assumir la iniciativa legislativa no només sobre la jornada, sinó també en el control horari i en la desconnexió digital.

La patronal continua en contra d'una reducció legal de la jornada

Fonts de la patronal han assenyalat que "després de la reunió no hi ha hagut novetat" i que "continuen en contra d'una reducció legal de la jornada en considerar que és una matèria que caldria abordar en la negociació col·lectiva", però que, no obstant això, "continuen en la taula".

També et pot interessar

stats