Treball planteja bonificar contractes a les pimes per a facilitar la reducció de la jornada laboral

El Ministeri ha plantejat este dilluns noves propostes als agents socials per a acordar les 37,5 hores de treball

El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey
El secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey / Carlos Luján (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de setembre 2024 - 10:49 Actualitzat: 09 de setembre 2024 - 15:41

El Ministeri de Treball ha plantejat bonificacions en les noves contractacions que hagen de fer les xicotetes i mitjanes empreses a conseqüència de la reducció de jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Segons ha avançat el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, esta mesura, junt amb altres de suport a les empreses, s'ha presentat este matí en la taula de diàleg social en la qual el govern, la patronal i els sindicats aborden la reducció de jornada. Amb este pla d'acompanyament a les pimes, anomenat Pime 375, i que també inclou mesures d'assessorament i formació, Treball vol sumar la CEOE a l'acord.

El Ministeri de Treball i Economia Social s'ha reunit este dilluns amb els sindicats CCOO i UGT i les patronals empresarials CEOE i Cepime per a continuar negociant la reducció de la jornada laboral setmanal fins a les 37,5 hores. El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, confiava hores abans de la reunió, en què esta fora "fructífera" i oferisca ja "alguns resultats" perquè, encara que no hi ha un termini estricte, tampoc es pot esperar molt més per a dur a terme esta mesura, compromesa pel govern de coalició. La de hui ha sigut la primera reunió d'esta taula de diàleg social després de les vacances d'estiu i en ella, segons va dir la setmana passada Joaquín Pérez Rey, hi haurà noves propostes per part del govern.

L'última vegada que va tindre lloc una trobada de la taula va ser el 29 de juliol. Pérez Rey va celebrar el to "constructiu" de la reunió. Les patronals es van comprometre a estudiar "seriosament" la proposta feta pel ministeri d'aplicar de manera flexible la retallada de jornada al llarg del 2025, millorar el registre de jornada i garantir el dret dels treballadors a la desconnexió digital.

Dins d'eixa flexibilitat oferida a la patronal perquè la reducció de jornada a 37,5 hores entre en vigor al llarg del 2025 i no l'1 de gener, Treball defensa que la majoria dels convenis col·lectius perdran vigència entre el 2024 i el 2025 i "podrà ja negociar-se amb les noves condicions i no hi haja una afectació als que estan vigents", va declarar Pérez Rey després de l'última reunió. El ministeri vol acordar com més prompte millor esta reducció de jornada a 37,5 hores setmanals i considera que ha oferit a la patronal marges suficients perquè la reducció es faça de manera progressiva sense alterar de manera important el ritme de les empreses. En este marc, Treball té també com a objectiu millorar el registre horari per a verificar si es compleix legalment amb la jornada.

Dret a la desconnexió digital

En l'última reunió de la taula, el ministeri va llançar una proposta concreta per a garantir el dret a la desconnexió digital tant en les modalitats presencials de treball com en el teletreball. Es tracta d'evitar represàlies a aquells treballadors que no agafen el telèfon fora del seu horari i no lligen els correus electrònics quan estan fora de la jornada laboral.

La CEOE no veu la proposta en bons ulls

La proposta del Ministeri ha trobat ràpida resposta en la patronal espanyola. La CEOE ha avançat que la proposta avançada pel Ministeri de Treball per a fer costat a les pimes en la reducció de jornada, i que analitzarà quan tinga per escrit, "aprofundeix en l'intervencionisme" de les relacions laborals i el "menyspreu" de la negociació col·lectiva.

També et pot interessar

stats