El Ministeri de Treball proposa apujar el salari mínim a 1.000 euros

Sindicats i patronals comunicaran dimecres que ve si accepten l'increment salarial, que s'aplicaria amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener

La Ministra de Treball (dreta) i els agents socials en la  primera reunió pel SMI de 2022
La Ministra de Treball (dreta) i els agents socials en la primera reunió del 2022 / Ministeri de Treball (Efe)
07 de febrer 2022 - 13:27 Actualitzat: 07 de febrer 2022 - 16:36

El Ministeri de Treball i Economia Social ha proposat a sindicats i empresaris elevar el salari mínim interprofessional a 1.000 euros bruts mensuals en catorze pagues i amb efectes des de l'1 de gener passat.

En roda de premsa després de la reunió mantinguda amb els agents socials, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha evitat concretar xifres perquè el diàleg que continua obert, encara que ha expressat el seu desig d'aconseguir els 1.000 euros. Representarien una pujada de 35 euros respecte dels 965 euros actuals.

"A mi què m'agradaria? Tindre un salari mínim de 1.000 euros. Això és el que treballarem, (...) però escoltaré fins dimecres totes les posicions i tant de bo siguem capaces d'arribar a punts de trobada", ha assenyalat Díaz.

Fonts de CCOO i la UGT han assegurat, no obstant això, que la proposta del govern espanyol en la taula d'aquest matí ha sigut una pujada de 31 euros, fins a 996 euros bruts mensuals en 14 pagues, i han reiterat que l'objectiu dels sindicats és obtindre els 1.000 euros.

Es tracta de pujades en la franja intermèdia de les recomanacions del comité d'experts, en l'informe dels quals es preveuen tres escenaris per al 2022 amb increments del salari mínim a 989 euros mensuals (24 euros més), a 996 euros (31 euros més) o a 1.005 euros (40 euros més).

Díaz ha assenyalat que apujar el salari mínim és una mesura que beneficia dos milions de treballadors. Es tracta d'"una de les millors eines per a avançar en la igualtat" i ha reiterat la seua confiança en el diàleg social.

"No revelaré mai res", ha subratllat Díaz, que ha apuntat: "sindicats volen més i els empresaris volen menys (...) i jo faig equilibri entre totes les parts".

El govern tornarà a reunir-se amb la patronal i els sindicats dimecres vinent per tal de tancar la xifra d'increment que anirà "amb promptitud" al Consell de Ministres.

Des de CCOO havien assenyalat, en declaracions remeses als mitjans, que el govern ha plantejat "situar-se en la part mitjana de l'informe d'experts, en 996 euros" i que la petició del sindicat exigeix arribar a 1.000 euros.

"Dimecres, amb acord o sense acord, les negociacions quedaran concloses", han apuntat des de CCOO.

La UGT també ha coincidit a assenyalar que la proposta està en la banda intermèdia, en "996, 997 euros" i han reclamat també arribar a 1.000 euros.

"Dimecres hauria de ser el punt final d'aquestes reunions i que la pujada siga amb caràcter retroactiu", han apuntat des de la UGT.

La CEOE ha evitat les valoracions, mentre que fonts de la patronal catalana Foment del Treball han avançat que "no seria el moment" d'incrementar el salari mínim, encara que han aclarit que encara ha de definir una posició conjunta sobre aquest punt amb la CEOE, organització a la qual pertany.

La CEOE es va despenjar de l'acord aconseguit el mes de setembre del 2021 entre el Ministeri de Treball i els sindicats UGT i CCOO per a apujar el salari mínim interprofessional des de l'1 de setembre 15 euros mensuals.

També et pot interessar

stats