Les ITV d'Alacant suspén la vaga després que el Consell s'ha compromés a equiparar salaris

El comité en representació de la plantilla s'ha reunit d'urgència amb la consellera Nuria Montes, que posa com a data el 9 d'abril per a aprovar l'informe jurídic que desencallarà el conflicte laboral

Estació d'ITV a Sant Antoni de Benaixeve
Estació d'ITV a Sant Antoni de Benaixeve / ITV Levante
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de març 2024 - 20:22 Actualitzat: 29 de març 2024 - 12:28

El comité de vaga de les estacions d'ITV de la província d'Alacant ha acordat ajornar les parades i mobilitzacions previstes per a la setmana que ve en reclamació d'una equiparació salarial amb els companys de València i Castelló. La decisió de soterrar la destral de guerra ha arribat a última hora d'aquest dijous, després que la consellera d'Indústria, Nuria Montes, els citara a una reunió d'urgència a Benidorm, convocada a les 21:00 hores, que s'ha allargat fins a quasi les onze. La responsable en el govern autonòmic de la societat pública de les ITV, Sitval, s'ha compromés a atendre la petició i igualar els sous per al pròxim 9 d'abril. Els consensos a què han arribat ambdues parts després de la trobada han quedat recollits en una acta que serà l'instrument per a desbloquejar la situació, tal com han confirmat fonts d'Indústria a À Punt.

En un comunicat, els sindicats de les ITV alacantines han confirmat que desconvoquen la vaga, que coincidia en plenes vacances de Setmana Santa. En un principi, la plantilla havia votat mantindre la protesta a pesar de les crítiques de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que en un comunicat qualificava la decisió d'"irresponsable". Montes sol·licitava als representants dels treballadors de la Societat Valenciana d'Inspecció Tècnica de Vehicles SA (Sitval) de la província d'Alacant que rectificaren i suspengueren la vaga que mantenien fins hui, davant del "possible acord" d'equiparació salarial que es gestaria en les pròximes setmanes i el "perjudici" que podia suposar per a la ciutadania negar-s'hi. Precisament per aquest motiu els ha citat a la reunió que ha acabat finalment amb un acord després d'exposar-los el full de ruta previst per Indústria per a l'equiparació de sous a escala autonòmica.

CCOO i UGT han emés un comunicat conjunt després de la cita en què valoren el compromís de la Generalitat i diuen estar a l'espera d'una solució que revertisca les grans diferències retributives, en alguns casos de fins a un 40% —equivalent a 700 euros en un mateix lloc de treball—, han destacat. En l'acta signada aquest dijous, han explicat, s'especifiquen les dates per a materialitzar l'acord: l'aprovació en el consell de Sitval del pròxim 9 d'abril de l'informe jurídic que possibilitarà igualar salaris entre Alacant, València i Castelló, l'ingrés dels endarreriments de les nòmines corresponents a 2023 en un termini de huit dies i l'abonament de la resta de les quantitats, de l'any 2024, amb un termini màxim del 15 de maig.

L'equiparació salarial dels treballadors de les ITV de la Comunitat Valenciana és una mesura que afecta unes 300 persones que treballen en Sitval, incloent-hi les contractades de manera temporal per a reforçar el servei a l'estiu i que ja no pertanyen a la plantilla. Precisament aquest dimecres, Montes va participar en el consell administració de Sitval que es va celebrar en la seu de la Conselleria. La titular d'Indústria va anunciar que en el pròxim consell extraordinari tindrà lloc el pròxim 9 d'abril i en ell "s'exposaran les mesures jurídiques que propiciaran aquesta equiparació salarial".

La consellera considerava que no tenia “gens de sentit” que es mantinguera la vaga i responsabilitzava als treballadors “dels retards en la prestació del servei” a partir d'ara. “Hem treballat a contrarellotge per a aconseguir una solució jurídica expressa, i, una vegada aconseguida, és difícil d'entendre que es mantinguen les protestes, que sembla que tenen com a únic objectiu dinamitar el diàleg amb l'Administració”, ha agregat.

En aquest sentit, Montes ha explicat que, amb un informe que la Generalitat va sol·licitar, es podran formular "alternatives jurídiques" a la Relació de Llocs de treball (RPT) que permeten aquesta equiparació. Per això, la Generalitat considera que la situació ja està "canalitzada" i permetrà que els treballadors "puguen tornar amb normalitat als seus llocs de treball".

Montes ha assegurat que el nou govern "ha sigut molt sensible" i s'ha donat "una completa prioritat a aquest assumpte" i s'ha remés la documentació a l'Advocacia General de la Generalitat, a la Secretaria Autonòmica d'Hisenda i a la Direcció General de Funció Pública. Així mateix, ha sostingut que la seua Conselleria "ha treballat des del primer moment per a reparar la difícil situació deixada per l'anterior direcció de la Societat Pública de les ITV".

També et pot interessar

stats