Triar el supermercat més barat et pot fer estalviar fins a 1.485 euros a l'any a la Comunitat Valenciana

L'hipermercat Alcampo d'Aldaia és el comerç més barat dels visitats per OCU i el més car, el Corte Inglés de Castelló

Busca el supermercat més barat a Castelló, València, Alacant i Elx
Busca el supermercat més barat a Castelló, València, Alacant i Elx / À Punt NTC

Els consumidors poden estalviar fins a 1.485 euros en la cistella de la compra anual si saben triar establiment, segons l'estudi publicat este dimarts per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). En les quatre ciutats visitades a la Comunitat Valenciana, els estalvis superen els 1.100 euros a l'any: 1.176 euros a Elx (Baix Vinalopó), 1.251 euros a Alacant, 1.433 euros a València i 1.485 euros a Castelló de la Plana. Al conjunt d'Espanya, els consumidors poden estalviar una mitjana de 1.273 euros a l'any. L'estudi s'ha fet analitzant 1.070 establiments a 65 ciutats.

En les visites, l'OCU ha arreplegat 152.766 preus d'una "cistella de la compra" composta per 238 productes de setze categories diferents que inclouen alimentació fresca (fruites, verdures, carn i peix), alimentació envasada i productes d'higiene i drogueria, tant de marques líders de fabricant com de marques blanques. 

Els preus han pujat un 35,5% des del 2021

Els productes que componen la cistella han vist incrementat el preu en un 3,5% de mitjana des de l'últim estudi. Es tracta d'una pujada menor de l'experimentada els dos últims anys, però que continua sumant. Des del 2021, ja suposa un increment mitjà acumulat del 35,5% del preu dels aliments.

El 2024, un 63% dels productes que componen la cistella ha pujat de preu i, malgrat la pujada moderada d'enguany, OCU denuncia l'elevat nivell de preus que ha restat poder adquisitiu a les famílies i ha frenat la recuperació a nivells previs a la crisi del 2008.

Les cadenes que abaixen els preus: Carrefour Express, Lidl i Aldi

Després de dos anys ininterromputs de pujada en tots els supermercats, enguany per primera vegada hi ha cadenes nacionals que han baixat lleugerament el nivell de preus. Es tracta de Carrefour Express, que abaixa els preus un 0,9%; Lidl, un 0,7% i Aldi, un 0,6%.

Enfront d'estes tímides baixades, hi ha cadenes de supermercats que han augmentat de manera notable els preus. Destaquen les pujades de Supercor (7,2%), Hipercor (8,2%) i El Corte Inglés (9,7%) dins de les grans cadenes.

L'Alcampo d'Aldaia, el més barat a la Comunitat Valenciana

L'estudi d'OCU també serveix per a evidenciar les grans diferències de preus entre establiments. El supermercat més barat visitat per l'OCU enguany és l'hipermercat Alcampo de l'avinguda Diagonal a Barcelona. El segueixen altres dos hipermercats de la mateixa cadena a Vigo i Múrcia. L'establiment més car és el supermercat Sánchez Romero, situat al carrer Castelló de Madrid. A la Comunitat Valenciana, el comerç més barat entre els visitats és l'Alcampo situat a Aldaia (Horta Sud), la huitena botiga més barata d'Espanya. Els següents, també a València, serien el Consum de l'avinguda del Port i el Family Cash del carrer de Santa Genoveva Torres. El més car és El Corte Inglés de Castelló de la Plana.

L'OCU elabora un rànquing de cadenes. Les més barates són, Supermercats Dani, Tifer, Deza, Family Cash (amb seu i una gran proporció de botigues a la Comunitat Valenciana), Más Ahorro i Alcampo. Les cadenes més cares són Alto Aragón, Amazon i Sánchez Romero.

Preus per ciutats

Les ciutats més barates són Terol i Zamora, i Las Palmas de Gran Canària, Palma, Getxo, Madrid i Osca són les més cares.

A la Comunitat Valenciana, el cost final varia bastant segons la ciutat: mentre que València i Castelló de la Plana estan entre les més econòmiques, Elx està en la mitjana nacional i Alacant la supera lleugerament.

També et pot interessar

stats