El Tribunal Suprem confirma la nul·litat del parc empresarial de La Española, a Alcoi
El TSJ va anul·lar l’autorització de la Generalitat perquè afectava espais protegits i mancava de declaració d’impacte ambiental.
La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de 2018 que va declarar nul el pla d'actuació territorial estratègic (ATE) Alcoinnova, amb el qual la Generalitat va autoritzar la instal·lació d'un parc empresarial a Alcoi. La decisió rebutja el recurs de cassació presentat per l'empresa La Española, que aspirava a reorganitzar a través d’aquest projecte les plantes de producció que té en altres polígons.
L’ATE d’Alcoinnova, aprovat el 2014, preveia la construcció de dues zones empresarials en 920.000 metres quadrats, repartits entre l'actual polígon industrial Santiago Payà i a l’anomenat parc d'innovació del Molinar. La inversió prevista era de 15 milions.
El projecte el van denunciar les associacions La Carrasca-Ecologistes en Acció i Salvem l'Aqüífer del Molinar per no haver-se sotmés a les preceptives declaracions i autoritzacions d'impacte ambiental, i davant del risc d’afecció a l’esmentat aqüífer, que dona a beure al 75% de la població d’Alcoi.
L’alt tribunal confirma ara que el projecte “afectava terrenys que ja tenien protecció ambiental a l'entorn de la Font Roja, per la qual cosa incidia sobre la llei d'espais protegits de la Comunitat Valenciana 1994".
La sentència del TSJCV (maig de 2018) que ara ratifica el Suprem va considerar que el procediment amb què la Generalitat va autoritzar el projecte va ser contrari a dret. Per a justificar la decisió, el TSJCV apuntava a les afeccions ambientals a l'àrea d'amortiment del parc natural de la Font Roja o en espais de la Xarxa Natura 2000, la màxima figura europea de protecció ambiental.
A més subratllava que el pla urbanístic contenia una memòria ambiental "insuficient" i "normes urbanístiques contradictòries amb els informes de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer" i destacava que els projectes vinculats a l’ATE “haurien de sotmetre's a l'autorització ambiental estratègica”.