El turisme arriba a Fitur amb l'esperança de recuperar dades prepandèmia

La principal fira del turisme mundial obri aquest dimecres les portes de forma presencial a Madrid

Un menor juga en una platja de la Costa Blanca buida de turistes
Un menor juga en una platja de la Costa Blanca buida de turistes

El turisme valencià representava en 2019 el 15,5% del PIB autonòmic i aportava vora el 16% dels llocs de treball, segons dades de Turisme Comunitat Valenciana. Sols a les Canàries i les Balears el turisme aporta més a l'economia autonòmica que en el cas valencià. Aquestes dades, a més, no havien deixat de créixer durant els últims anys. Fins que va arribar la pandèmia i l'activitat es va afonar amb l'estat d'alarma i les restriccions. Ara, tot i no haver-se superat la pandèmia, el sector confia a conviure amb la covid i aquest dimecres arriba a la fira més important del turisme del món (Fitur) amb l'esperança de recuperar en 2022 les dades prepandèmia.

L'Organització Mundial del Turisme (OMT) va remarcar ahir dimarts que el turisme mundial es va recuperar un 4% en 2021 en comparació amb 2020, si bé es va situar encara molt per davall de les dades de 2019 (l'arribada de turistes va ser un 72% inferior). La recuperació va ser superior a Europa que a altres destinacions mundials, agrega l'organisme internacional, però també clarament inferior a les dades prèvies a la pandèmia.

Tot i que el principal client del turisme valencià és espanyol, l'arribada de visitants forans reflecteix clarament el pols d'aquesta activitat. La Comunitat Valenciana va rebre en 2019 un total de 9.566.566 turistes estrangers, xifra que representava un repunt del 3,9% en comparació amb l'any anterior, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les dades la situaren com a cinquena autonomia que més visitants de fora d'Espanya va rebre. I d'aquest total, el 25,1% foren turistes britànics, el principal client valencià, i un 17,7% francesos, el segon gran mercat. La pandèmia va canviar dràsticament la xifra. Durant 2020 es van comptabilitzar 2.542.758 turistes a la Comunitat Valenciana i fins a novembre de 2021 havia rebut 3.636.552 visitants estrangers.

El sector turístic ha deixat clar en les seues anàlisis dels últims dies el turisme no va aconseguir l'any passat l'anhelada recuperació. Però també creu que aquesta està prop. La patronal hotelera Hosbec va defensar a finals de 2021 que la previsió que "la fase aguda de la pandèmia arribarà a la fi en algun moment del 2022". Els empresaris hotelers confien a superar aquesta batalla tot i admetre que "encara ens queden algunes batalles per lliurar".

En un sentit semblant s'han pronunciat algunes institucions. El diputat provincial de Turisme de la Diputació de València, Jordi Mayor, va defensar aquesta setmana que confia que Fitur "siga el principi de l'anhelada recuperació del sector i que durant la campanya tornem a les xifres prèvies a 2020".

També el president del Consell, Ximo Puig, s'ha mostrat optimista. Puig va indicar aquest dimarts que si "l'horitzó de superació de la pandèmia es compleix", la pròxima temporada turística "podrà ser molt positiva". El president va assegurar que la Comunitat Valenciana acudeix a Fitur "segura i preparada per a tindre una temporada d'acollida de visitants amb il·lusió, amb nous productes i mirades".

El turisme urbà i de negocis, els més afectats ara

La patronal Hosbec ha explicat aquesta setmana que la planta hotelera oberta a la Comunitat Valenciana registra una ocupació del 40% al 20%. A través d'un comunicat ha agregat que hi ha un producte que està sent més afectat per la conjuntura sanitària: les destinacions urbanes i de negocis com València, per la restricció del mercat professional. "Molts viatges de negocis i empresa s'han cancel·lat o retardat a dates posteriors, i està passant factura en l'ocupació d'aquests hotels", va argumental la patronal.

Malgrat les dades, els empresaris hotelers es mostren "esperançats davant del nivell que mostren les reserves a partir del final de febrer". El president d'Hosbec, Toni Mayor, va analitzar que "si es compleixen els pronòstics l'onada entrarà en retirada al final de gener i esperem una bona resposta del mercat de cara a la primavera". "Les restriccions internacionals s'estan alçant a poc a poc, i el passaport de vacunació és l'eina més útil per a la indústria turística", va agregar Mayor.

També et pot interessar

stats