El turisme no compensa la pujada de l'atur en la construcció i l'educació al juliol

El seté mes de 2023 tanca amb 624 persones aturades més i trenca amb la ratxa de descens que arrossegaven els registres de la desocupació des de febrer, però l'ocupació sobrepassa els 2,1 milions i marca un nou rècord històric

Imatge de la onada de calor a la platja de la Malvarrosa
Imatge de l'onada de calor a la platja de la Malva-rosa / Kai Forsterling (Efe)

La Comunitat Valenciana és una de les set autonomies en què ha pujat l'atur al juliol, un mes tradicionalment bo per a l'ocupació per la campanya turística de l'estiu. Tot i això, les contractacions en el sector —tradicionalment considerat la locomotora de l'economia— no tenen empenta suficient per a compensar l'augment de la desocupació en els sectors de la construcció i l'educació, que sumen conjuntament quasi 2.500 aturats a la llista, segons les dades desglossades que ha fet públiques aquest dimecres Labora, el servei valencià d'ocupació. En balanç, en el seté mes de 2023 hi ha 326.201 persones sense feina al territori, 624 més que al juny si mirem el saldo total que queda després de restar la quantitat de valencians i valencianes que començaren en un lloc de treball. La Generalitat, en tot cas, remarca que la xifra marca un nou mínim des de juliol de 2008, abans de l'esclat de la crisi financera global.

El repunt, tot i que suau, trenca la ratxa de descensos que havia encadenat el mercat laboral valencià en els últims cinc mesos, pràcticament des d'inicis d'any. Comporta un augment del 0,19% en un mes, però el percentatge s'allunya més de mig punt de la mitjana espanyola, que manté la taxa en negatiu i la tendència descendent (-0,41%). D'acord amb les xifres difoses pel Ministeri de Treball, el total de parats al país continua per davall dels 2,7 milions després de retallar-ne 10.968 més.

La destrucció de llocs de treball en juliol al territori s'acarnissa sobretot amb l'educació, coincidint amb el final del curs escolar i quan habitualment a molts docents que no tenen un contracte fixe se'ls acomiada fins a setembre amb la tornada a l'escola. Un total de 2.034 valencians i valencianes en aquest col·lectiu han passat a l'atur a l'estiu, segons les dades per sectors d'ocupació elaborades per Labora i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), quantitat que comporta un increment del 30,9%. En segon lloc i en termes absoluts li segueix la construcció, que deixa més de 400 parats més; després i la indústria manufacturera i la branca d'activitats científiques, amb vora 250 desocupats cadascuna. Per contra, el sector primari és en el que més cau la taxa, un -1,96%. La valenciana no és, en tot cas, l'autonomia on més s'accelera l'atur. Lideren el rànquing el trio format per Catalunya, (1.612), Balears (854) i País Basc (796), en termes absoluts.

En taxa interanual, que compara el mes actual amb el mateix de 2022, la desocupació ha descendit en 19.630 persones a la Comunitat Valenciana, un 5,68%. Una evolució que es manté en la línia de la reducció experimentada per totes les comunitats autònomes durant els últims dotze mesos. La davallada, així i tot, es manté punt i mig per baix de la registrada per a tot el conjunt estatal, que és del -7,14%, i a molta distància de territoris com les illes Balears (-16,65%).

Sobre el mapa valencià, Alacant lidera la disminució mensual de l'atur (-0,71%), mentre que la caiguda és més moderada a Castelló (-0,44%). València és l'única de les tres províncies on creix el paràmetre respecte al mes passat, un 1,08%. Per comarques, la desocupació avança en més de meitat i els Ports encapçala el rànquing amb molta diferència (+34,69%), ja que en la majoria de demarcacions la crescuda oscil·la entre un o dos punts percentuals. Per contra, les disminucions més acusades estan al Racó d'Ademús (-8,55%), la Vall de Cofrents (-7,39%) i l'Alt Millars (-7,14%).

Per trams d'edat, són els joves els que ixen pitjor parats aquest mes. L'atur només retrocedeix en el segment dels majors de 45 anys (-0,38 %), però augmenta entre la gent de 25 i 44 (1,08%) i la menor de 25 (0,74 %). També creix entre els dos sexes, un 0,29% en el cas dels homes i un 0,13% en el de les dones. No obstant això, elles continuen sent les més perjudicades del mercat laboral, ja que n'hi ha 199.388 sense feina. La xifra d'homes desocupats és considerablement menor, 126.813.

Nou rècord: més de 2,1 milions d'afiliats

A pesar que s'han destruït llocs de treball, la Comunitat Valenciana ha creat ocupació neta en el mes de juliol, encara que siga de manera modesta. Així ho reflecteixen les 5.789 noves afiliacions que s'han sumat al sistema de la Seguretat Social en l'últim mes, cosa que situa el total per damunt dels 2,1 milions per primera vegada, d'acord amb els registres del Ministeri d'Inclusió. Es tracta d'un comportament en línia amb el que passa a escala estatal, on el mercat laboral està movent-se en les cotes més elevades de treballadors i treballadores de la història, molt prop ja dels 21 milions de cotitzants.

Durant juliol, al territori valencià es tancaren 134.023 contractes nous, un 3,65% menys que en el mes anterior i un 21,72% menys en comparació als que es formalitzaren en el mateix mes de 2022. L'evolució de les xifres denota un alentiment en la creació d'ocupació, però, tot i això, cal remarcar que la Seguretat Social té ara mateix 58.000 persones més inscrites en el sistema que fa un any. A més, quasi la meitat dels nous contractes, 59.532, foren indefinits, seguint la tònica dels mesos passats.

Més inscripcions a Labora

Juliol sol ser un mes bo per al mercat de treball, però enguany, l'espenta de la campanya turística no ha sigut suficient, tot i que l'ocupació mitjana dels hotels al litoral s'ha accelerat per damunt del 80%, segons dades de l'Enquesta d'Ocupació de l'Estiu elaborada per Turisme Comunitat Valenciana amb una mostra representativa de tot el territori.

El Consell i els agents econòmics coincideixen a apuntar que part d'aquest repunt "lleuger" de l'atur s'explica per l'augment de les inscripcions en els serveis públics d'ocupació i que les noves inscripcions a la Seguretat Social reflecteixen que s'està creant treball. El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, ha recordat que en aquest període de l'any és habitual que molts joves s'hi apunten per a aconseguir durant l'estiu la primera faena.

En la mateixa línia, CCOO-PV creu que aquest increment és coherent "amb una confiança major en el sistema davant la perspectiva que ofereix la dinàmica de creació d'ocupació i l'esperança davant la possibilitat de trobar un treball, especialment en el sector serveis". Prop del 80% de les contractacions del mes s'engloben en el sector terciari, per la qual cosa el sindicat insisteix en la necessitat de reorientar el model productiu i d'aprofitar els fons europeus per a crear treball decent. UGT-PV, per la seua banda, considera que juliol tanca amb tendència positiva perquè hi ha quasi 20.000 parats menys que fa un any i la dada d'afiliació demostra "l'eficàcia" de la reforma laboral. Tot i això, posen el focus en les dones, que són el col·lectiu que copa el 61% de l'atur.

També et pot interessar

stats