La UE arriba a un acord sobre les captures i els dies de pesca per a l’any que ve al Mediterrani
Recula i, al remat, rebaixa el límit de dies que les embarcacions poden eixir a la mar respecte al que amagava al principi
Després d’una matinada de negociacions i de la pressió de països com Espanya, França i Itàlia, ja hi ha fumata blanca per a les captures de pesca de l’any que ve i per als dies que poden eixir les embarcacions a pescar. Els ministres del ram han arribat finalment a un acord i, a més d’establir les quantitats màximes de peix que es podran extraure del Mediterrani, l’Atlàntic i el mar Negre, han deixat en el 5% -inicialment es proposava el 9,5%- la reducció dels dies autoritzats per a la pesca.
Un dels principals esculls de la negociació se situava just en el que tècnicament es denomina “esforç pesquer”, que són els dies totals que les barques poden eixir a treballar a la mar.
Fonts del sector asseguren que, malgrat que la Comissió Europea es mantenia “inflexible” en la seua proposta de reduir els dies de pesca en un 9,5%, França i Itàlia han intentat mitigar eixa retallada amb un augment dels dies de compensació, que finalment s'ha fixat en un 5% si es compleixen dues de les tres condicions: la selectivitat, les portes voladores i el tancament de zones, i del 6% si es compleixen tres dels requisits.
Des del Ministeri d'Agricultura i Pesca espanyol assenyalaven que la proposta inicial de la Comissió Europea per al Mediterrani, del 9,5%, era difícil d’assumir per al sector pesquer espanyol.
Per primera vegada, quotes pluriennals
Els estats membres també han pactat el que tècnicament es denominen els Totals Admissibles de Captures (TAC), és a dir, les quantitats màximes de peix d'àrees específiques que pot pescar el conjunt de la UE i, d’eixes quantitats, quines són les quotes assignades a cada estat a l'Atlàntic i el mar del Nord per a 2024. També han acordat les possibilitats pesqueres en el mar Negre i el Mediterrani per a l’any que ve.
A més, per primera vegada, s’han negociat per a algunes poblacions de peixos de l'Atlàntic quotes pluriennals, per a dos o tres anys.
Pel que fa a Espanya, en la xarxa social X el ministre Luis Planas ha qualificat de “molt bon resultat” per a Espanya l’acord que s’ha tancat i que distribueix les captures entre els països europeus.