La UE exclou set bancs russos del Swift, però deixa dins del sistema dos dels principals
Sberbank i Gazprombank no figuren en la llista perquè gestionen transaccions energètiques a la UE
La Unió Europea ha exclòs finalment set bancs russos del sistema de missatgeria per a transferències bancàries Swift, com a part de les sancions imposades a Rússia pel desplegament militar efectuat a Ucraïna des de la setmana passada. Tanmateix, ha decidit deixar dins del sistema dues de les tres principals entitats: Sberbank i Gazprombank.
Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, Vneshconombank i VTB Bank són les set entitats bancàries que queden excloses del sistema de pagaments, amb seu a Bèlgica, seguint la línia dels acords establits entre la UE i els membres del G7 (Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit).
No obstant això, no figuren en la llista de bancs exclosos de l'ús del Swift ni Sberbank ni Gazprombank. El major banc rus i el tercer major banc rus, respectivament, no han sigut inclosos entre els bancs sancionats perquè gestionen transaccions energètiques a la UE, segons han apuntat fonts comunitàries, que argumenten que no és possible diferenciar per sectors el tipus de transaccions excloses del sistema.
L'acord es va tancar dimarts, però el nom de les entitats afectades no s'ha publicat en el Diari Oficial de la Unió Europea fins a aquest dimecres.
Vetarà noves operacions amb el fons d'inversió de Rússia
La Unió Europea implementarà aquesta sanció en un termini de deu dies "perquè, operativament, els bancs necessiten temps", han assenyalat fonts comunitàries, que com a exemple han explicat que si una operació comercial amb Rússia ha sigut executada, pot haver-se efectuat el lliurament i no el pagament, per la qual cosa la idea seria repercutir el mínim possible sobre les finances de la UE.
Les set entitats bancàries bloquejades del sistema Swift s'han seleccionat considerant que les seues operacions estan vinculades a finançar la guerra de Rússia a Ucraïna.
A més, la UE vetarà noves operacions amb el fons d'inversió de Rússia, un fons d'inversió que finança principalment noves tecnologies. S'aplicarà el veto als nous projectes d'inversió; malgrat això, no es demanarà la desinversió dels projectes en marxa.