Un 5% més de clòtxina valenciana per a esta temporada
Els productors de València i Sagunt asseguren que la restauració mou la demanda d’este producte
Fins a 1.200 tones de clòtxina es recolliran enguany sols als ports de València i Sagunt (Camp de Morvedre), dos dels principals punts on es cria este bivalve valencià. Els productors esperen una bona temporada, amb un increment de vora el 5% de la producció respecte a la campanya passada en esta zona. Un augment de producció que, tot fa pensar, estarà al mateix nivell que l’augment de la demanda, que es veurà afavorida pel repunt de compres del sector de la restauració.
Segons asseguren des de l’agrupació de clotxiners d’estos dos ports, la clòtxina és un producte cada vegada més arrelat a les taules de bars i restaurants: “La pròspera situació de l'hostaleria de la Comunitat Valenciana suposarà un impuls en l'arrancada de la temporada, un canal de distribució habitual per a este bivalve valencià de qualitat”, asseguren des de l’agrupació de productors de València i Sagunt.
Quasi vint clotxiners als dos ports
Per a enguany es preveu un augment de la producció de clòtxina del 5% en els dèsset clotxiners submergits en aigües de Sagunt i València. Els productors presenten este dimarts els detalls de la campanya d’este producte que, tot i ser més xicotet que la gallega, té una tonalitat més suau i un sabor més intens, com remarquen els productors.
Els consumidors que acudisquen durant els pròxims mesos a les pescateries o grans superfícies, el poden identificar pel distintiu de qualitat de la Comunitat Valenciana. Des de l’agrupació de productors alerten que s’han detectat alguns que els “disfressen” amb “etiquetes molt cridaneres amb senyeres i logotips” que indueixen a l’engany del consumidor.
La campanya de la clòtxina s’inicia estos dies, coincidint amb el final de l’abril, amb la lluna plena, i la minvant d’agost. Els productors dels ports de València i Sagunt recorden que la criança d'este producte tan identitari de la cuina valenciana es remunta al segle XIX, quan al port de València es van instal·lar els clotxiners, autèntics vaixells amarrats al fons i amb una coberta modificada per a afavorir el creixement de la clòtxina.