Un 57,6% de les empreses ja anticipa problemes per a cobrir les jubilacions

"La falta de relleu generacional en alguns sectors com la construcció, la indústria, el transport o l'hoteleria s'ha convertit ja en un problema seriós", segons un estudi de Infoempleo i Adecco

Un dels protagonistes de la campanya de la patronal del transport FVET que busca que els joves treballen en el sector
Un dels protagonistes de la campanya de la patronal del transport FVET que busca que els joves treballen en el sector / Arxiu

Un 57,6% de les empreses creu que tindrà problemes per a substituir als empleats que es jubilen per falta de personal en la seua àrea de negoci, 21 punts més que en l'anterior edició, segons un estudi de Infoempleo i Adecco. "La falta de relleu generacional, especialment en alguns sectors com la construcció, la indústria, el transport o l'hoteleria s'ha convertit ja en un problema seriós", apunta l'informe, que arreplega també la falta d'estratègies davant esta situació.

Així, un 81% de les companyies enquestades no s'ha preocupat d'implementar cap estratègia per a fomentar el reclutament de candidats majors de 50 anys durant l'últim any i un 74% tampoc ha dut a terme cap acció per a contractar menors de 30 anys.

Entre les empreses consultades, el pes dels empleats amb més de 50 anys oscil·la entre el 30 i el 75%. "Les empreses espanyoles tenen un repte davant amb l'envelliment de la població activa i la falta de relleu generacional en les plantilles", assenyala en una nota el director de Talent de The Adecco Group, Alberto Gavilán, que recorda un recent estudi del Banc d'Espanya.

Els joves només suposen el 28,6% del mercat laboral

En eixe informe de la setmana passada, el Banc d'Espanya advertia que el creixent envelliment del mercat laboral, on els joves ja només suposen el 28,6% del total, dificultarà els canvis necessaris per a les transicions digital i energètica i per al creixement de la productivitat.

"Moltes empreses troben dificultats per a substituir als treballadors que es jubilen. Per la falta de personal format, però també per la percepció negativa que tenen d'uns certs sectors les noves generacions, que agreuja encara més este problema", incideix en la nota la consellera delegada de Infoempleo, Teresa Tomás.

L'informe es basa en més de 378.000 ofertes d'ocupació publicades al llarg del passat any i en una enquesta a empreses i a més de 1.300 persones amb ocupació i sense, entre el 14 de març i el 7 de maig de 2024.

També et pot interessar

stats