Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Un estudi d'Oxfam avisa que el 54% de les grans empreses espanyoles augmentà les emissions de CO₂ el 2022

IAG, Repsol, Naturgy i Endesa són les més contaminants segons l'informe, que estima que "al ritme actual" no descarbonitzaran l'activitat fins al 2090

Un avió de la flota de Vueling, dins del grup IAG (arxiu) / Markus Mainka (Shutterstock)

Més de la meitat de les grans empreses espanyoles ha incrementat el 2022 les emissions de CO₂ —diòxid de carboni, el gas nociu més present en l'atmosfera— respecte a l'any anterior, malgrat la situació d'emergència climàtica actual. És l'alerta que llança l'últim informe elaborat per Oxfam Intermón, amb el títol El lent esforç ambiental de les grans empreses espanyoles, que examina el volum d'emissions generades i l'alineació de les operacions amb adaptació i mitigació al canvi climàtic per part de les cinquanta companyies amb més volum d'ingressos del país.

El 2022, les firmes analitzades llançaren conjuntament a l'atmosfera 93 milions de tones de diòxid de carboni, generades per l'activitat mateixa i la cadena de valor. La quantitat equival al 40% del total d'emissions a Espanya. "Lamentablement, l'esforç climàtic de les grans empreses espanyoles pateix de falta de contundència i avança a un ritme excessivament lent", alerta l'organització. Segons els seus càlculs, "al ritme actual", aquestes cinquanta companyies amb més negoci —moltes cotitzen en l'Ibex-35— no aconseguiran descarbonitzar completament l'activitat fins que passen 67 anys. És a dir, allà pel 2090. "Massa tard", d'acord amb les veus expertes.

La realitat és que a pesar que aquestes grans empreses declaren reiteradament el compromís amb la protecció del medi ambient i models de producció més sostenibles "ho estan fent de manera vacil·lant i clarament insuficient", avisa aquest últim estudi d'Oxfam. Una altra xifra preocupant que deixa és que el 54% de les firmes analitzades en la mostra, quasi sis de cada deu, augmentaren el volum d'emissions totals de CO₂ a l'atmosfera l'any passat a pesar que el govern espanyol va emetre el gener de 2020 una declaració d'emergència climàtica. Si es mira conjuntament la fotografia, les cinquanta empreses només han pogut reduir-les un 4%, amb disparitats notables. Així, les empreses petrolieres han disminuït el 15% de les emissions directes i lideren la lluita, mentre que les elèctriques i gasistes registren un augment del 8,7%.

Quines són les empreses més contaminants

L'estudi s'ha elaborat en tres nivells d'anàlisi, segons el tipus d'abast de les emissions revisades. El 14% són emissions directes per operacions controlades per l'empresa —el que s'anomena abast 1—, mentre que les indirectes per generació d'energia —abast 2— a penes arriben al 2%. El percentatge més alt d'emissió (84%) prové de les emissions que es produeixen al llarg de la cadena de valor de cada empresa en operacions que no controlen directament —abast 3—.

El volum d'emissions varia segons el sector d'activitat de cada empresa. El sector petrolier i energètic genera el 82% de les emissions dels conglomerats estudiats, i només les dues empreses petrolieres de la mostra, Repsol i Cepsa, emeten més de la meitat d'aquest percentatge.

Pel que fa a emissions directes, l'operadora d'aerolínies International Airlines Group (IAG, matriu d'Iberia, British Airways o Vueling) és la que més produeix amb un 22,7% del total. Li segueixen Repsol (16,9%), Naturgy (15,8%) i Endesa (14,7%). En total, les deu companyies que més emissions d'abast 1 generen són responsables del 97% del total. El contrari ocorre amb les empreses del sector financer i tecnològic, les emissions directes de les quals a penes tenen pes.

Veure més

En la lluita contra el canvi climàtic, només el 12% de les firmes estudiades tenen un impacte substancial en la mitigació climàtica, mentre que el 53% no ha implementat canvis significatius en els models de negoci.

El responsable de desigualtat i sector privat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba, ha alertat que hi ha una crisi climàtica sense precedents, i els esforços de les empreses espanyoles per a descarbonitzar són insuficients. També ha afirmat que la crisi climàtica "té efectes més devastadors sobre els països més pobres, i els que hi contribueixen menys són aquells països que menys conseqüències pateixen".

Per tot açò, Oxfam Intermón ha subratllat la "necessitat urgent" d'una acció més ambiciosa i coordinada per part de les empreses i els governs per a abordar l'emergència climàtica "amb responsabilitat i transparència".

Nova cita de la COP a Dubai

Precisament a partir d'aquest dijous té lloc a Dubai (Emirats Àrabs Units) una nova Cimera del Clima, la COP28. Des del 30 de novembre fins al 12 de desembre, la ciutat emirat es convertirà en un fòrum de discussió per a trobar solucions per al canvi climàtic. Aquesta multitudinària conferència, que se celebra anualment impulsada per les Nacions Unides amb la participació de quasi dos-cents països, tornarà a posar l'escalfament global i l'emergència climàtica en el centre del debat amb l'objectiu d'acordar noves mesures encaminades a assolir els objectius emmarcats en l'Acord de París de 2015. És a dir, tractar que la temperatura del planeta no s'incremente en més d'1,5 graus centígrads. Enguany una de les principals fites serà també elaborar el primer inventari mundial —global stocktake, en anglés—, que permeta avaluar els progressos realitzats per al compliment dels objectius climàtics.

Canvi climàtic

També et pot interessar