Un estudi pioner revela que una dieta rica en cítrics pot modular l’expressió del genoma

El sector agrari i sanitari han col·laborat en un informe que conclou que el consum de taronja i mandarina té un efecte saciant i beneficiós per a la salut

Taronges valencianes, en una imatge d'arxiu
Taronges valencianes, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Un estudi pioner impulsat per l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva i la Fundació Valenciana d'Agricultura i Medi Ambient (Fuvama) d’AVA-Asaja constata que el consum de cítrics pot modular de manera apreciable l'expressió del genoma. Els resultats del projecte, que s'han presentat este dimecres en un acte presidit pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, obri les portes a pròximes investigacions més específiques que aporten dades i proves sobre un benefici d'estos aliments en la salut humana.

El principal resultat del projecte Anàlisi nutrigenòmica de dietes suplementades amb cítrics ha comprovat que es pot identificar una modulació significativa en viu de l'expressió gènica en diferents òrgans quan se segueix una dieta suplementada amb cítrics (taronja o mandarina).

L'objectiu principal era avaluar si un suplement amb un cítric (taronja o mandarina) en una dieta normal completa, durant un mes, era suficient per a modular l'expressió gènica en un grup de ratolins. Per a això, els investigadors van fer una anàlisi de l'ARN total dels animals en sis teixits diferents (cervell, fetge, múscul esquelètic, renyó, cor i teixit adipós), comparant cada dieta suplementada amb el cítric amb la d’un grup de ratolins que no van tindre accés al suplement.

L'estudi ha confirmat que l’experiment permet identificar canvis en un organisme en un gran nombre de gens, amb la incorporació d'un canvi específic en la dieta, en este cas, a partir de la presència important d'un cítric. A més, les primeres observacions indiquen que la resposta a una dieta suplementada difereix considerablement de la taronja a la mandarina en termes de capacitat de canviar l'expressió del genoma, però també amb diferències importants en la resposta teixit per teixit.

L'estudi presentat suggereix que el consum d'estos cítrics presenta un efecte saciant i beneficiós per a la salut. Així, els ratolins que van consumir el suplement de cítrics van menjar menys i van engreixar menys que els ratolins amb una dieta normal, sense que hi haguera diferències en la força física dels animals.

Mazón: "L’estudi aportarà un valor afegit perquè els cítrics guanyen visibilitat i competitivitat"

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha destacat que és la primera vegada que el sector agrari i sanitari s'alien per a investigar l'impacte genètic que pot comportar el consum dels cítrics. “A València, bressol de la taronja, hem obert una nova via d'investigació molt prometedora. En el futur hem de desenvolupar nous projectes que concreten els beneficis nutrigenòmics que ens servisquen de base científica per a millorar la promoció dels cítrics i, per tant, la rendibilitat dels productors, al mateix temps que cuidem la salut dels consumidors”, ha manifestat.

Per la seua banda, el director gerent d'Incliva, Vicente de Juan, ha afirmat que este estudi pioner és una mostra clara de la necessitat de crear llaços de col·laboració i crear sinergies amb sectors externs a l'àmbit de la salut “amb l'objectiu de generar beneficis per a tota la societat”.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que la línia d'investigació aportarà un valor afegit i un aval perquè els cítrics guanyen visibilitat i competitivitat. “El govern valencià presta una atenció integral al sector agrari i, en este sentit, aposta per una investigació aplicada al servei de l'agricultura valenciana, casualment amb el nostre producte més emblemàtic a escala mundial com és la taronja i la mandarina”, ha dit.

També et pot interessar

stats