Un investigador valencià estudia la possibilitat que els dispositius electrònics funcionen sense electricitat
El Consell Europeu d'Investigació li ha atorgat una subvenció d'un milió i mig d'euros
L'investigador de Xàtiva José Jaime Baldoví acaba de rebre una subvenció europea amb què pretén plantejar un canvi de paradigma per als dispositius electrònics: que prescindisquen de l'electricitat per a funcionar.
Baldoví treballa a l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València. Acaba de rebre la subvenció més competitiva del Consell Europeu d'Investigació, un milió i mig d'euros, per a poder comprar nous equipaments i contractar gent que l'ajude a tirar endavant el projecte amb què somnia anys, explica a À Punt NTC.
La seua idea és aconseguir que dispositius com les televisions o els mòbils no necessiten l'electricitat per a funcionar gràcies al magnó, una partícula capaç de transmetre i emmagatzemar informació a través de materials magnètics.
Perquè s'entenga fàcilment, Baldoví posa l'exemple d'un estadi de futbol on l'afició fa una onada per animar el seu equip: es veu clarament com l'onada circula per tot l'estadi, però el públic no es meneja del seu lloc, és a dir, la informació està en moviment però els espectadors no. En el cas del seu projecte, l'equivalent al públic de l'estadi són els electrons que, com que estan quiets, no pateixen pèrdues d'energia com les que sí que es donen en els aparells que funcionen amb electricitat, una pèrdua d'energia que es tradueix en un escalfament del mòbil mentre es carrega, explica l'investigador.
El primer pas per a fer realitat el seu somni és cercar el compost químic més adequat per a crear un nou aparell tecnològic alimentat amb llum, natural o artificial, i que no requerisca corrent elèctric, indica Baldoví. Una revolució total perquè d'aquesta manera s'obtenen equips ultrafins, més econòmics i eficients, que gràcies a l'estalvi energètic ajuden a construir un futur més sostenible.