Un producte natural millora el rendiment d'encisam i bròcoli en terrenys amb salinitat i sequera

Ara s'investiga si també funciona en altres cultius com la tomaca, alvocat, ceba, pimentó i albergina

Un producte natural millora el rendiment d'encisam i bròcoli / Shutterstock

L'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), ha desenvolupat un producte a partir de quatre extractes naturals procedents de diverses plantes i algues que estimula les defenses dels encisams i bròcoli en condicions de salinitat i sequera, un problema cada vegada més present en l'agricultura mediterrània. El treball, publicat recentment en la revista Journal of Integrative Plant Biology, assenyala que el producte generat es pot utilitzar tant en l'agricultura convencional com en l'ecològica, ja que no conté productes químics de síntesi i, per tant, s'ajusta a la normativa.

Segons un comunicat de l'Institut —centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV)— la investigació demostra que l'aplicació d'este producte, denominat CalBio, en el sistema de reg augmenta el rendiment de la collita d'encisams en condicions normals, però especialment en condicions de salinitat en el sòl. La substància aplicada a la planta, que està composta per partícules sòlides i granuloses, indueix la producció d'unes hormones vegetals anomenades citoquinines, que provoquen que esta augmente les defenses en sòls agrícoles amb alta salinitat.

L'equip investigador ha comprovat que CalBio també funciona en bròcoli, un treball que acaba de publicar-se en la revista Scientia horticulturae. L'investigador de l’IBMCP i coordinador del treball, José Miguel Mulet, assegura que en tractar-se de productes d'origen natural el procés d'autorització és més fàcil, perquè són considerats bioestimulants. Per això, la transferència d'estos resultats als agricultors serà “molt més ràpida i senzilla”. A més, l'eficàcia del producte està contrastada i es coneix el mecanisme molecular, cosa que no ocorre amb molts productes disponibles en el mercat, afig l’investigador.

La investigació és el resultat d'un projecte de la convocatòria Reptes col·laboratius del 2022, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (Next Generation), amb l'empresa Caldic. En el treball han participat Vicente Arbona i Miguel González-Guzmán, professors de la Universitat Jaume I de Castelló.

En l'actualitat, el grup continua investigant en altres cultius com la tomaca, alvocat, ceba, pimentó i albergina, i esperen anunciar resultats en breu.

Les proves de camp es desenvolupen a la parcel·la experimental que l'Associació Valenciana d'Agricultors (Ava-Asaja) té a la localitat de Polinyà del Xúquer (Ribera Baixa).

També et pot interessar

stats