Una PCR i un insecte: el pla punter contra el drac groc que la Comunitat Valenciana vol exportar a Europa
La consellera reclama a la UE igualtat de tracte amb els fitosanitaris: “No pot ser que els productes importats en tinguen uns que nosaltres tenim prohibits”
La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, tracta de convéncer aquests dies la Unió Europea perquè aplique el pla preventiu que ja té dissenyat la Comunitat Valenciana per a lluitar contra la que pot convertir-se en una nova amenaça per a la citricultura: la plaga del drac groc. Tot i que aquesta plaga encara no s’ha detectat al nostre territori, la por que delme els cultius valencians ha fet que la investigació xafe l’accelerador i ja dispose d’una ferramenta de lluita contra aquesta plaga.
Concretament, segons ha exposat Isaura Navarro en Les notícies del matí, es tracta d’un kit de detecció ràpida, “una PCR que se li fa a l’arbre” i un insecte que mata el vector d’aquesta plaga. Aquest protocol d’intervenció, que la consellera vol que l’adopte Europa com a mesura preventiva, abans que el drac groc es convertisca en una amenaça real, que arrase els camps de cítrics, ha sigut dissenyat gràcies a la investigació puntera de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, l’IVIA.
“El drac groc serà un gran problema si arriba al nostre territori. A Florida ja ha arrasat el 60% dels cultius i a la Península ja han sigut detectats. Encara no ha arribat a la nostra citricultura, però si ho fera seria un desastre”, advertia la consellera en Les notícies del matí. Per això, Navarro veu necessari que Europa arranque la maquinària preventiva i que tot Europa estiga preparada per a intervindre només comence a expandir-se la plaga en el continent.
També en clau de lluita contra les plagues, la consellera ha reclamat igualtat de tracte per a tots els productes hortofructícoles que es comercialitzen a Europa. “El que no pot ser és que els productes que venen importats porten fitosanitaris que nosaltres tenim prohibits”, expressava la titular d’Agricultura en una connexió des de Brussel·les.
“Volem que les regles siguen les mateixes per a tots”, afegia. “Si l’objectiu és una qüestió mediambiental, s’ha d’aplicar a tots”, emfatitzava Isaura Navarro. També en referència a les importacions de països tercers, la consellera reclamarà aquests dies en la Unió Europea un canvi en l’etiquetatge de la mel, perquè s’identifique quan aquesta no és íntegrament de la Unió Europea.
Segons ha exposat Isaura Navarro, actualment es comercialitza la mel europea, mesclada amb la que s’importa de la Xina i de l'Argentina, però com que conté una proporció de mel europea, “es ven com si fora europea”.
“Això suposa que, a tot Europa, cada vegada hi ha menys mel, amb menys qualitat i mesclada”, alertava la titular d’Agricultura. Per aquesta raó, veu necessari un canvi contundent en l’etiquetatge dels productes procedents de l’apicultura.
L'energia ha de ser verda, però també sostenible
En l’agenda de converses que té aquests dies Navarro a Brussel·les també està el de la gestió de les plantes fotovoltaiques. Sobre això, la consellera ha traslladat que “l’energia ha de ser verda, però també sostenible i perquè siga sostenible ens hem de preocupar de la sobirania alimentària”.
En aquest sentit, Isaura Navarro considera que el que la Comunitat Valenciana no es pot permetre és “substituir camp cultivat per fotovoltaiques”, tot i admetre que “s’han de fer sacrificis per les fotovoltaiques”.
Ara bé, entén que aquests “sacrificis” no poden acabar amb l’alimentació de proximitat, de temporada o l’agricultura on ja s’han fet inversions, per exemple, per a la modernització dels regadius. “L’equilibri és imprescindible”, remarcava.