La Unió i AVA-Asaja denuncien l'increment de les importacions de cítrics amb plagues

Les organitzacions agràries reclamen a la Unió Europea més pressió inspectora, sobretot als països incapaços de garantir la seguretat sanitària dels enviaments

Cítrics en mal estat (arxiu)
Cítrics en mal estat (arxiu) / La Unió

La Unió i AVA-Asaja, dos de les principals organitzacions agràries valencianes, han denunciat este divendres la proliferació d'importacions de cítrics en la Unió Europea amb plagues o malalties i han exigit per això un increment de les inspeccions, sobretot en països incapaços de garantir la seguretat sanitària dels enviaments. Es refereixen fonamentalment a Turquia, Egipte, Sud-àfrica, Zimbàbue, Botswana o Eswatini (antiga Swazilàndia); però també a altres sud-americans com l'Argentina, el Brasil o Colòmbia. A més, han reclamat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que "no continue sent còmplice" del que consideren un "escàndol".

Segons les dades recaptades per la Unió, donades a conéixer este divendres, de les 64 intercepcions efectuades entre gener i juliol de 2023, hem passat a 122 en el mateix període d'enguany. Són quasi una seixantena més, cosa que pràcticament suposa duplicar la xifra. Si es comparen mes a mes de 2024, els números també són superiors. Sols en juliol va haver-hi 33 intercepcions, sis més que en juny.

Entre les tandes retirades este últim mes comptabilitzat destaquen les quinze del Brasil i les onze de Sud-àfrica, que pràcticament monopolitzen el volum global, han assenyalat des de La Unió. L'entitat ha ressaltat de nou la presència de diversos casos de falsa arna (Thaumatotibia leucotreta), taca negra (Phyllosticta citricarpa), xancre dels cítrics (Xanthomonas) o sarna dels cítrics (Elsinoe). Totes són plagues "letals" que no estan presents en la citricultura europea, cosa que significa que alguns països "continuen sense oferir les garanties sanitàries necessàries en els enviaments".

Després d'analitzar els lots retirats, la Unió ressalta la preocupació per la taca negra amb un augment dels casos al juliol sobre juny. Es tracta a més dels primers enviaments de la nova campanya d'importació procedent de l'hemisferi sud, de països com l'Argentina, el Brasil, Sud-àfrica i altres països africans.

Carles Peris, secretari general de l'organització, ha reiterat que "les dades d'intercepcions són escandaloses, de gravetat suficient perquè les autoritats comunitàries reflexionen seriosament (...). No comprenc què més ha de passar perquè la Comissió Europea adopte mesures urgents". Cada entrada d'una plaga "és una ruïna per a la citricultura" valenciana.

Precisament fa uns pocs dies la Generalitat va fer oficial, després dels avisos de La Unió per a efectuar les prospeccions, la presència de la plaga de quarantena trips sud-africà (Scirtothrips aurantii faure) en els cultius de cítrics, caqui i magraner i ha adoptat mesures urgents per a l'erradicació i control.

Des de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) han reclamat la Comissió Europea que adopte mesures realment eficaces per a impedir el risc intolerable d'entrada de noves malalties i plagues que suposarien una pèrdua irreversible per a la nostra citricultura". Després de la primera detecció de taca negra al juny, coincidint amb l'inici de la campanya d'exportació de cítrics, Sud-àfrica "torna a ser protagonista al juliol en patir la intercepció de huit casos en llimes, un en taronges i un en arangers. Quant a la falsa arna, s'ha comptabilitzat una detecció en taronges, la primera de la temporada, així com dos més en xili tabasco".

L'organització presidida per Cristóbal Aguado alerta que "Sud-àfrica continua tenint un greu problema amb la taca negra. Enguany sembla que va pel camí de repetir les més de 50 intercepcions de 2023. El risc fitosanitari és alt i real. No podem continuar depenent de l'atzar, perquè qualsevol partida contaminada pot introduir-nos la malaltia". També afirma que "la detecció de falsa arna en un carregament de taronges sud-africanes evidència, tal com hem denunciat reiteradament, que el país no està fent bé el tractament en fred que estipula la legislació comunitària". "Així que o Sud-àfrica fa el que ha de fer per a complir la llei o la UE fa el que ha de fer perquè la seua llei es complisca", ha conclòs Aguado.

També et pot interessar

stats