La Unió denuncia que els ports de València i Castelló bonifiquen la importació de cítrics amb risc de plagues

L'organització agrària anuncia mobilitzacions si no es retiren aquestes ajudes, que estan incloses en els pressupostos de l’Estat

La Unió de Llauradors i Ramaders denuncia les bonificacions a productes provinents de zones amb alt risc de plaques / À Punt NTC

La Unió Llauradora i Ramadera ha denunciat aquest divendres que els ports de València i Castelló bonifiquen la importació de cítrics procedents de països amb risc alt de plagues. Per exemple, les importacions de cítrics procedents d'Egipte, que cresqueren més d'un 100% el 2023 i preveuen xifres de rècord per a enguany.

Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora, ha explicat que aquests països poden exportar plagues i malalties de quarantena “que no estan presents en la citricultura valenciana”. Aquestes bonificacions, del 30% i el 40%, estan incloses dins dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) i són totalment legals, segons expliquen les diferents autoritats portuàries.

De fet, segons ha aclarit Rubén Ibáñez, president de l’Autoritat Portuària de Castelló, beneficien també les empreses valencianes que volen exportar. “Estratègicament, considerem que això és positiu per al port de Castelló”, ha explicat. A més, “al port de Castelló s'inspecciona el 100% de la mercaderia”, ha afegit Ibáñez. “El control és exhaustiu, màxim”, ha reiterat. 

Des de la Unió Llauradora, no s’han mostrat satisfets i han anunciat mobilitzacions si les bonificacions no deixen d'aplicar-se. “Serem, d'una vegada per totes, més agressius si no hi ha rectificació”, ha afirmat Peris. Des de la Unió també han enviat cartes al ministre d'Agricultura, Luis Planas, i al conseller d’Agricultura de la Comunitat Valenciana, Luis Aguirre, en les quals els traslladen la seua preocupació.

També et pot interessar

stats