La Unió denuncia que el raïm de vinificació es ven per sota del cost de producció
La sequera ha afectat les collites, molt escasses, i podria provocar la mort de les vinyes
La Unió Llauradora ha denunciat aquest divendres que gran part del raïm de vinificació que els agricultors descarreguen en les tremuges dels cellers de la Comunitat Valenciana s'entrega amb preus per davall dels costos de producció. Les cotitzacions són inferiors a les percebudes fa més de 25 anys, entre 0,20 i 0,25 euros/kg de raïm.
L’organització ha assenyalat que els preus del raïm no remunten, malgrat una reducció de la collita d'entorn del 40 o el 50% al nostre territori i en el 20% en tot el país. Les xifres de producció de vi previsibles en les zones productores espanyoles estan sobre els 35 milions d'hectolitres.
Els costos de producció s'incrementen per la sequera
La verema d'enguany s’ha vist afectada per una sequera severa, amb increments en els costos de producció, que ronden el 30% respecte de la passada campanya. Des de l'organització han ressaltat que el problema de l'escassa collita podria anar en augment si aquesta tardor no plou prou, la qual cosa podria provocar la mort de les vinyes i el consegüent abandó d'explotacions per part d'uns viticultors sense relleu generacional.
En la resta de la Unió Europea, les previsions de producció també són moderades o estan en descens (a França, 44 M/hl, i a Itàlia 43 M/hl). El sector productor veu en risc la continuïtat d'un bon nombre d'explotacions vitícoles.
A més, La Unió considera que l'abús de la posició de domini dels grans grups cellerers està acabant amb la viabilitat econòmica de les explotacions davant el desistiment de l’administració. Demanen al govern que complisca el que demana la llei de la cadena alimentària i publique els criteris que determinen el cost de producció dels productes agraris, pesquers i alimentaris. La data límit per a publicar-los és el 30 de desembre de 2023.
El sotssecretari general de l'organització, Luis Javier Navarro, ha lamentat que malgrat aquesta situació, el sector vitivinícola valencià no ha tingut ajudes ni per la sequera ni pel conflicte bèl·lic a Ucraïna com sí que han tingut altres produccions. Per això, ha reclamat al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, que habilite ajudes tal com permet la normativa estatal.