La Unió denuncia que supermercats i hipermercats importen cítrics sense els estàndards europeus

L'organització reclama reciprocitat en la qualitat exigida en l'àmbit de la producció i en l'ús de productes fitosanitaris

Una malla de taronges importades
Una malla de taronges importades / La Unió de Llauradors

La Unió Llauradora ha denunciat aquest dimarts que els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana importen cítrics des de tercers països que contenen més pesticides dels recomanables, i que no compleixen amb els mateixos estàndards de qualitat exigits a la Unió Europea. Segons els lots analitzats, el 60% dels productes posseeixen més residus dels recomanats per als cítrics d’origen valencià i, per tant, són menys sostenibles des del punt de vista mediambiental. 

Carles Peris, secretari general de la Unió, ha assenyalat que els agricultors valencians tenen unes restriccions que “pel que sembla, no compleixen altres països ni supermercats, que no són tan exigents ni amb la salut humana ni amb el medi ambient. Si és dolent en un lloc, ho és també en un altre”, ha afirmat.

En taronges s'ha trobat piraclostrabina, una matèria autoritzada a la UE només per a mandarines sensibles a l'alternària. Per tant, és un producte autoritzat, però mal usat. Té efectes sobre la reproducció, que afecten la salut humana i és molt tòxica per als organismes aquàtics. També s'ha descobert l’azoxistrobina, que no està autoritzada per als cítrics a la UE i que resulta molt tòxica per als organismes aquàtics.

La Unió reitera la necessitat d'establir la reciprocitat en els estàndards de producció i l’ús de productes de fitosanitaris. “Nosaltres cultivem amb les normes més estrictes a escala mundial, mentre altres ni són tan sostenibles ni segurs”, ha dit el secretari general. “No podem consentir que entren cítrics importats de països tercers amb matèries actives, l'ús de les quals tenim prohibit a la Unió Europea”, ha insistit.

L'organització ha insistit en el fet que “amb unes simples analítiques d'un laboratori homologat es descobreix de manera fàcil la presència de substàncies actives prohibides ací”. Peris ha convidat les empreses importadores i les cadenes de distribució a rebutjar aquells cítrics i que aposten per producte de proximitat, “perquè es garanteix més qualitat i major seguretat alimentària que en el de fora”.

També et pot interessar

stats