La Unió Europea continua sense aconseguir un acord per a reformar el mercat elèctric

L’energia nuclear és un dels punts calents de debat per als països de la Unió

La central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
La central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els països de la Unió Europea no han arribat a un acord per a trobar un enfocament comú per tal de reformar el mercat elèctric, amb una pugna entre França i Alemanya per l’energia nuclear. Durant l’últim tram de la negociació, els ministres tractaren de resoldre les diferències al voltant dels anomenats contractes per diferència (CdF) en els quals els estats acorden amb el generador un preu fix de compravenda d’electricitat per a un termini determinat. Una vegada acaba el període de temps es torna la diferència, en funció de si el preu real ha sigut més alt o més baix de l’estipulat.

El punt més polèmic ha sigut si aquests contractes s’aplicaven a les centrals nuclears ja existents que estengueren la seua vida útil o ampliaren la seua capacitat tal com demanava França. Però la negativa del bloc antinuclear encapçalat per Alemanya, en el qual s’ubica Espanya, no va cedir a les pretensions franceses. La presidència rotatòria del Consell, en mans de Suècia, ha decidit ajornar el debat i intentar suavitzar-lo en reunions a escala diplomàtica.

Un altre dels punts que van generar discòrdia van ser els mecanismes de capacitat, és a dir, sistemes de cobertura per a garantir que no hi haurà apagades quan les renovables estiguen en pics de poca producció per falta de sol o de vent. Per a acostar Polònia a l'acord, la presidència sueca, encarregada de forjar un consens, va oferir que Varsòvia poguera continuar subvencionant plantes elèctriques de carbó, extrem que va disgustar molts països.

També va agitar el debat la possibilitat d'introduir un límit de preu a les tecnologies inframarginals, com la hidràulica o les renovables, en cas que el preu de la llum tornara a disparar-se.

També et pot interessar

stats