La Unió exigeix coordinació entre administracions per a ampliar el llistat de municipis afectats per la DANA

Denuncia que hi ha llauradors que no poden accedir a determinades ajudes perquè les seues localitats no estan reconegudes per l’executiu central

Un camp de caquis arrassat per la barrancada
Un camp de caquis arrassat per la barrancada / La Unió Agricultora i Ramadera

La Unió Llauradora i Ramadera denuncia que, quasi dos mesos després de la DANA, els llauradors afectats “continuen esperant solucions efectives” i que les dos administracions competents —govern d'Espanya i Generalitat— “no han sigut capaces de coordinar-se ni d'acordar el llistat de municipis beneficiaris de les ajudes”. Segons ha indicat l'organització en un comunicat, esta “falta d'entesa està deixant milers de llauradors i ramaders sense els recursos necessaris per a reconstruir els seus mitjans de vida”.

Segons una anàlisi elaborada per la Unió, almenys deu municipis que han sigut reconeguts com a afectats per la Generalitat no ho han sigut per l’executiu central, fet que genera “una situació caòtica” en la concessió d'ajudes. Esta falta d'uniformitat implica que, en alguns casos, les localitats puguen rebre ajudes per a mesures autonòmiques, però no per a les estatals, expliquen.

El Reial decret llei 6/2024 del govern espanyol reconeix 75 municipis com a beneficiaris de les ajudes, mentre que el decret 164/2024 de la Generalitat inclou deu localitats més. No obstant això, esta ampliació no ha sigut contemplada pel govern central, que ha deixat fora a municipis afectats com Carcaixent, Castelló, Xulilla, l'Énova, la Pobla Llarga, Millars, Manuel, Rafelguaraf, Senyera i Tous.

Açò genera “una situació especialment confusa” en estes deu localitats, denuncien des de la Unió, perquè poden accedir a ajudes per a la pèrdua de béns essencials (decret 163/2024 de la Generalitat), però no a ajudes per a autònoms afectats per la barrancada (decret 175/2024 de la Generalitat). 

La DANA no només va destrossar collites, assenyalen, sinó que també van arrasar arbratge, sistemes de reg i vies d'accés essencials per a l'activitat agrícola i ramadera. També s’ha perdut maquinària clau com a tractors, cisternes i equips fitosanitaris, entre altres. Unes pèrdues que, en conjunt, superen els mil milions d'euros i la meitat correspon a infraestructures danyades, segons els càlculs de l’organització agrària.  

La Unió també recorda en el comunicat que nombroses localitats de la província de Castelló han quedat fora del llistat oficial, malgrat haver patit també l'impacte de les pluges del 7 de novembre. Estes localitats presenten “danys significatius” en cultius, infraestructures i activitats agràries, però ni el govern central ni la Generalitat han donat una resposta concreta a les reiterades sol·licituds d'inclusió presentades per la Unió, denuncien. Algunes d’estes localitats són Benaixeve, Xelva, Titaigües, Toixa, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

Carles Peris, secretari general de la Unió, ha assenyalat la urgència de modificar la normativa per a garantir que les ajudes arriben a tots els llauradors i ramaders afectats. “Si les administracions no coordinen els seus criteris, hi haurà persones que es quedaran sense poder reconstruir la seua activitat agrària”, assegura. 

Per tant, des de l’organització insten el govern d'Espanya i la Generalitat a “deixar a un costat les seues diferències, actuar amb responsabilitat i incloure tots els municipis afectats en les normatives d'ajudes”, especialment els que quedaren fora després de les pluges del 7 de novembre i que han registrat danys significatius. “Només amb una resposta coordinada i eficaç serà possible alleujar l'impacte devastador que ha tingut esta catàstrofe sobre el sector agrari valencià”, assevera Carles Peris.

També et pot interessar

stats