Uns 200 autobusos amb agricultors d'Alacant aniran diumenge a Madrid a la manifestació Sos Rural
Berenguer explica que els regants del Segura es mobilitzen contra les retallades al transvasament des del Tajo i també per uns preus justos per a ser competitius
Aquest diumenge uns 200 autobusos amb agricultors de les comarques d'Alacant aniran a la manifestació Sos Rural que està convocada a Madrid. Així ho ha afirmat el vicepresident del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura, Javier Berenguer, en Les notícies del matí.
Els regants del Segura es mobilitzen contra "les retallades" al transvasament des del Tajo i també per uns "preus justos" per a poder ser competitius. Berenguer ha explicat que d'aquesta manera es reprenen les mobilitzacions després de la irrupció de la pandèmia.
Des d'aquesta setmana, hi ha penjat un cartell a la Puerta del Sol de Madrid on afirmen que "En la pròxima pandèmia, menjarem terra". El vicepresident dels regants ha criticat que el govern socialista de Pedro Sánchez està prenent unes decisions que són "totalment perjudicials per a nosaltres" i ara arriba el moment de "manifestar-nos tots junts a Madrid per a dir-los que no estem d'acord amb el rumb que està prenent".
El transvasament del Tajo-Segura es retallarà a la meitat
Berenguer ha afegit que en uns dies s'aprovaran els plans de conca de totes les confederacions hidrogràfiques d'Espanya i en la del Segura es produirà "una retallada molt important" del transvasament Tajo-Segura per voler implantar-hi uns cabals ecològics. "Nosaltres tenim estudis i informes que diuen que no fa falta elevar el cabal a la quantitat que volen posar de 8,65 metres cúbics per segon, quan ara mateix està en 6 metres cúbics per segon".
Això suposaria que anualment es deixaria de transvasar 100 hectòmetres cúbics. Si de mitjana pel transvasament els regants del Segura reben uns 200 hectòmetres cúbics, "se'ns retallarà a la meitat amb un gran perjudici".
Els regants esperen que amb els informes de les al·legacions que han presentat i les protestes "no es faça aquesta retallada". Considera que es tracta d'una "decisió política" que no té en compte l'impacte econòmic. "Estem parlant de més de 3.000 milions del PIB a la zona, per la qual cosa l'impacte pot ser molt important", afirma.
Segons Berenguer, l'aigua dessalada no pot ser la solució i ha de ser un complement per a un moment determinant de sequera. L'aigua del transvasament l'estan pagant a 11 cèntims el metre cúbic i l'aigua dessalada s'estaria pagant ara per damunt d'1 euro el metre cúbic. "És inviable totalment, ningú utilitza aigua dessalada perquè està a preus desorbitats". Per això li demanem al govern que actue sobre aquest preu, perquè siga raonable.