Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Valero de Palma (Fenacore): "La retallada en el Tajo-Segura s'ha fet amb criteris polítics i no tècnics"

El president de la Federació Nacional de Comunitat de Regants critica que l'aigua a Espanya s'utilitza amb "interessos electorals" i que falta altura de mires per a tractar-ho com un assumpte d'Estat

Juan Valero de Palma en 'Les notícies del matí'

El nou president de la Federació Nacional de Comunitats de Regants (Fenacore), el valencià Juan Valero de Palma, considera que la retallada del cabal hidrològic en el transvasament Tajo-Segura s'ha fet per raons "polítiques" i no per criteris tècnics.

"Els regants estem a favor que la biodiversitat i la defensa del medi ambient s'harmonitzen amb els usos econòmics de l'aigua, però al Tajo-Segura les raons de biodiversitat no han sigut les que han fixat el cabal hidrològic, sinó que ho han fet per raons purament ideològiques i polítiques", ha denunciat.

En una entrevista a Les notícies del matí, ha assenyalat que l'aigua a Espanya s'usa com a "arma política", com ha sigut el cas de la reducció de l'aigua transvasada a la Comunitat Valenciana i Múrcia.

"Hi ha conflictes en el tema de l'aigua perquè s'utilitza políticament i amb interessos electorals". Així, afirma que s'intenten "radicalitzar les posicions" i lamenta que "ha faltat altura de mires per a tractar l'aigua com un assumpte d'Estat".

L'exsecretari de la Séquia Real del Xúquer culpa d'aquesta situació la mala depuració dels rius de la Comunitat de Madrid. "El problema del riu Tajo és que les aigües que venen de Madrid i Guadalajara no estan ben depurades i se solten cabals de la capçalera del Tajo per a diluir aquests abocaments i millorar la qualitat de l'aigua, quan això està prohibit".

Per al president dels regants, la solució implica analitzar, des del punt de vista de la biodiversitat amb els criteris hidrològics i ecològics, quin és el cabal mínim que s'ha d'establir i no fixar-lo amb un objectiu polític. "No es tracta de batalles polítiques, sinó anar als criteris científics per a fixar un cabal hidrològic que siga raonable".

Modernitzar els regadius i atendre les zones infradotades

Juan Valero de Palma ha assenyalat que les prioritats de la Federació Nacional de Comunitats de Regants és la modernització dels regadius, perquè encara queda un 20% per fer i atendre també els regadius infradotats. "Continua havent-hi regadius a la Comunitat Valenciana amb demandes que no poden veure's ateses per falta d'aigua".

Les ampliacions de regadiu, si hi ha recursos d'aigua garantits, són molt bones, perquè generen ocupació i riquesa, però han de ser sostenibles des del punt de vista ambiental, econòmic i social i ha d'haver-hi recursos hídrics

Al voltant del pacte per a governar en coalició el Consell de la Generalitat que, en el punt 22, el PP i Vox es comprometen a ampliar els regadius en la Comunitat Valenciana, Valero de Palma ha destacat que aquests creen riquesa i assenten la població en el territori.

"Les ampliacions de regadiu, si hi ha recursos d'aigua garantits, són molt bones, perquè generen ocupació i riquesa, però han de ser sostenibles des del punt de vista ambiental, econòmic i social i ha d'haver-hi recursos hídrics".

Perte de digitalització

D'altra banda, ha destacat el Perte de digitalització que han negociat amb el govern per a posar en marxa "una segona modernització d'un munt de comunitat de regants que ens permetrà avançar moltíssim en la digitalització i la incorporació de les noves tecnologies al món rural".

Agricultura

També et pot interessar