La vall de Guadalest torna a recuperar la tradició vitivinícola
Ja podem gaudir als mercats dels primers vins de la zona
La vall de Guadalest (Marina Baixa) torna a recuperar la tradició vitivinícola. Vora 800 anys després ha tornat el paisatge de bancals plens de les vinyes que va fer desaparéixer la fil·loxera. La família Vidal Balaguer ha rehabilitat quatre masos i un celler. Al mercat ja podem gaudir d’aquests primers vins creats a recer d’Aitana, la Serrella i el Ponotx.
Els bancals de Guadalest ja apareixen com a referent del cultiu de la vinya en el Llibre del Repartiment de Jaume I. Les vinyes plantades a la vall fa cinc anys són el començament d’un projecte familiar que pretén recuperar l’activitat econòmica que hi havia en esta vall fa més d’un segle.
Javier Velasco, director comercial del celler Masos, ha sigut protagonista de la repoblació del paisatge de Guadalest amb el seu cultiu tradicional. Conta com la fil·loxera va destrossar “no solament destrossa la viticultura i l’elaboració de vins sinò també molta activitat econòmica de la zona. Des de 2018 començarem a plantar i tornem a recuperar els mateixos bancals que antigament estaven plantats de vinyes.”
La família Vidal Balaguer ha creat el celler, que ja ha produït els primers vins amb l’assessorament d’un enòleg de Bordeus. Rodejats de muntanyes, l’espai s’integra en el vi. A més, la zona presenta unes característiques que ajuden a traure un producte excepcional, com explica Javier Velasco: “Un microclima i unes condicions que són extraordinàries. Si a això afegim que estem a 700 metres d’altitud, i a 800 inclús les zones més altes on estan plantant al febrer. Un terreny que està quaranta anys demanant, tenint i sostenint tota la mineralització i la fortalesa del caràcter mediterrani que se l’imprimeixen als vins.”
El celler Masos ve acompanyat d’una almàssera i quatre masos que es recuperen com a allotjament turístic. Tot dins d’un paratge on les vinyes es planten seguint la línia que dibuixen els murs de pedra seca.