Cada vegada cuinem menys a casa: el consum de plats preparats creix un 6,6% el 2024
La ingesta per càpita de plats cuinats se situa en 17,17 kg/any, un 3,8% més
El consum de plats preparats a les llars espanyoles ha crescut un 6,6% en 2024, i ha consolidat la tendència ascendent dels últims anys. Unes dades que confirmen que cada volta les famílies cuinem menys a casa. D'acord amb l'Associació Espanyola de Fabricants de Plats Preparats (Asefapre), la ingesta per càpita de plats cuinats és de 17,17 kg/any, un 3,8% més, en contrast amb la tendència general del sector alimentari, que, en conjunt, ha registrat una disminució de l'1,1%.
El consum dels plats va superar les 702.270 tones, amb vendes que van aconseguir els 4.197 milions d'euros, un 5,9% més que el passat exercici. Álvaro Aguilar, secretari general d'Asefapre, explica que la demanda més gran d'estes opcions es concreta en 1.664 milions de productes venuts. "Reflecteix el paper cada vegada més rellevant dels plats preparats en l'alimentació diària dels espanyols, i confirmat que els beneficis en termes de conveniència, sabor i qualitat responen satisfactòriament a les exigències dels consumidors", segons indica.
Categories: refrigerats, congelats i a temperatura ambient
Per categories, els plats preparats refrigerats continuen liderant les vendes, amb 324.706 tones i registren un augment del 7,8% respecte a l'any anterior. Suposa un 46% del total del sector.
A continuació, figuren les opcions congelades amb 289.970 tones, un creixement del 5,5% i el 41% del mercat. I finalment, els preparats a temperatura ambient van aconseguir les 87.594 tones, un 6,8% més, representant el 13% del total.
Els productes més sol·licitats en cada categoria
En el cas dels congelats, destaquen les creïlles, seguides de la pizza i els de base de carn. La pizza lidera el segment de refrigerats, seguida dels de base de pasta i els panificats.
Les elaboracions a temperatura ambient estan encapçalades per les receptes a base de llegums, seguides de les elaboracions amb base càrnia i aquelles a base de pasta.
El 18,2% es destina a exportació
Però els plats preparats no solament són populars en l'àmbit estatal, sinó també a escala internacional. El 18,2% de la producció total de les empreses viatja fora de les nostres fronteres, una xifra que, el 2024, va aconseguir les 51.327 tones, un 1% més que l'any anterior.
Els principals països de destinació van ser Portugal, França i el Regne Unit, seguits de Polònia i Alemanya.