Del vestit tradicional a la roba de carrer: la indumentària valenciana busca reinventar-se

Els tallers repensen els seus negocis després d'un 2020 sense festes i en què han perdut el 99% de la facturació.

Del vestit tradicional a la roba de carrer: la indumentària valenciana busca reinventar-se
Del vestit tradicional a la roba de carrer: la indumentària valenciana busca reinventar-se

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, advertia aquesta setmana que sense una vacuna contra la Covid-19, la cancel·lació de les Falles, les Festes de la Magdalena o les Fogueres seria inevitable. Representants del món fester asseguren que amb una nova suspensió les pèrdues econòmiques seran en molts sectors insalvables. Per al de la indumentària tradicional, una de les conseqüències d'un 2020 fallit és la pèrdua del 99% de facturació, segons M. Irene Sancho, presidenta de l'Associació de Comerços d'Indumentària Valenciana (ACIV)

La presidenta d'ACIV ha afirmat que les declaracions de Barceló han "desmoralitzat el sector" i considera que les festes "es podrien celebrar perfectament". Reclamen que el 2021 hi haja festes, encara que estiguen adaptades a la situació sanitària, i també "subvencions justes" per a evitar haver d'abaixar la persiana. Alicia Murillos, del taller de Margarita Vercher, ha manifestat a À Punt que esperen "que d'alguna manera es puguen fer les Falles" i que la clientela "puga activar-se".

Un cas paradigmàtic és el de l'empresa d'indumentària valenciana Hijas de Carmen Esteve, que un any normal tindria 23 persones treballant, però enguany només queden les dos propietàries. Els ingressos cauen en picat, fins a un 90% en la venda al major, i una imatge es repeteix en la majoria d'empreses del sector: els magatzems estan plens. Des del mes de març els encàrrecs i comandes són pràcticament nuls, explica Maria Rubio, una de les propietàries.

Mentre esperen que la situació sociosanitària millore i es prenguen decisions sobre les festes de l'any que ve, els empresaris repensen la faena i busquen nova clientela. Hijas de Carmen Esteve ha optat per obrir el ventall de l'oferta i crear una col·lecció de comunió i una nova línia de roba de carrer per a xiquets i xiquetes. És també el cas d'Agustín y Amaia-Orfebres, un taller que s'ha dedicat fins ara a l'orfebreria tradicional, però que ha optat per reinventar-se i fer peces religioses i altres que es puguen lluir també en el dia a dia.

Amb tot, els empresaris de la ciutat de València insisteixen en la reclamació principal: sense Falles res no serà suficient i el sector podria quedar tocat de mort. Per a mostrar la preocupant situació econòmica a què fan front i el rebuig a noves suspensions, dos-cents indumentaristes, orfebres, professionals de telers i artesans han emulat la mort del sector aquesta setmana: han recorregut València en una manifestació silenciosa, a tall de marxa fúnebre. El lema de la protesta era "La indumentària també és patrimoni, es mor".

També et pot interessar

stats