200 euros de mitjana en gasto pel Black Friday davant de l’avís d’un 70% d’ofertes fraudulentes
Un de cada set valencians es deixa seduir pels descomptes del Divendres Negre
Este divendres se celebra oficialment el Black Friday, una jornada en què moltes persones ixen a buscar gangues. En realitat, marca l'inici d'unes setmanes en què els comerços es juguen el 40% de la facturació anual.
Un de cada set valencians comprarà en este Black Friday, sobretot roba i complements. "Jo aprofite per a comprar-me un plomes", afirma una clienta en un centre comercial de València. La despesa mitjana es calcula en 200 euros, un 24% menys que l’any passat.
Tot i això, algunes persones disparen el gasto, i tres de cada deu compradors acaben adquirint més del que tenien previst.
Moltes vegades, els clients cauen en grans ofertes que, segons adverteixen des de l’administració de Consum, poden ser fraudulentes. Es calcula que més del 50% dels descomptes anunciats per internet no són reals.
Ofertes fraudulentes en el Black Friday
De fet, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 sosté que el 70% de les rebaixes anunciades en operadors de comerç electrònic durant el Black Friday del 2023 incomplien la normativa de protecció dels consumidors, ja que eren rebaixes falses o enganyoses.
El 2023, el Ministeri de Consum va analitzar més de 800 productes amb descomptes anunciats per dènou comercialitzadores de diferents sectors, i els resultats foren els següents:
- Manipulació del preu de referència: Un 70% dels productes incomplia la normativa sobre les indicacions que cal fer en els preus, ja que el preu de referència (aquell sobre el qual s’ha d’indicar el descompte) no era el més baix dels últims trenta dies, tal com exigeix la llei.
- Ofertes falses amb codis i cupons: En el 65% dels casos, les reduccions de preu mitjançant codis o cupons accessibles per al públic en general eren falses. Es mostraven productes a un preu que s’inflava artificialment i després es proporcionaven cupons de descompte per a simular una oferta avantatjosa.
- Informació enganyosa i oportunitats temporals falses: En un 50% dels casos, s’utilitzaven afirmacions potencialment enganyoses sobre el preu, com ara "Només hui" o "Oferta vàlida les pròximes 24 h", però en acabant es comprovava que el producte costava el mateix al cap de diversos dies.
- Comparacions de preus enganyoses sense utilitzar el preu de referència: Era i és habitual emprar preus diferents del de referència, com "de venda al públic" o "preu recomanat", per a fer l'efecte que hi ha hagut una rebaixa.
A este estudi, Consum va sumar una altra investigació per la qual es van sancionar huit operadors de comerç electrònic que havien realitzat estes pràctiques durant l’últim Black Friday.